Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.

Incidentul de acum două zile, când fragmente ale unei noi rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, ar trebui să reprezinte un alt semnal de alarmă, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să demareze acţiuni de pregătire a populaţiei pentru situaţii excepţionale, inclusiv pentru o eventuală escaladare a războiului, potrivit analiştilor.

Căderea fragmentelor de rachete pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţă. Autorităţile ar trebui să iniţieze acţiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor şi rezervei militare, cât şi a civililor, în caz de escaladare a conflictului din ţara vecină.

"Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională. Deci, aceasta rachetă (descoperită sâmbătă în apropierea localităţii Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina", a declarat Marinuţă pentru Radio Chişinău.

El mai avertizează că, pe fundalul intensificării atacurilor ruseşti asupra localităţilor ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ţinta unor rachete cu consecinţe şi mai grave.

Rusia are încă o capacitate mare de război

 

O opinie similară este împărtăşită de expertul în securitate Ion Leahu, care spune, referindu-se la analize occidentale, că Rusia are încă o capacitate mare de război.

"Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri", afirmă Leahu. "În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre", trage el un semnal de alarmă.

Ion Leahu s-a referit, între altele, la declaraţiile făcute recent de Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin în primul mandat prezidenţial al acestuia. Ilarionov a creionat un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean şi ar crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, şi cu regiunea transnistreană.

Deşi acest scenariu nu pare uşor de pus în practică, se poate observa o pregătire cel puţin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Leahu, fost reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control, structură de comandament militar comună formată din trimişi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei, care operează în 'zona de tampon' de la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina..

"N-aş acorda prea mare atenţie unor asemenea perspective, dar, în acelaşi timp, uitaţi-vă la declaraţiile din ultima perioadă ale doamnei Vlah (Irina, guvernatoarea Găgăuziei). Câtă ură şi dispreţuire la adresa preşedintei (Maia Sandu) şi a conducerii Republicii Moldova! Este un semn absolut evident că cineva încălzeşte situaţia. Cel puţin la nivel ideologic se fac asemenea pregătiri şi este posibil ca în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova un rol să li se atribuie găgăuzilor şi transnistrenilor", a spus Leahu.

Sâmbătă, în apropierea localităţii de frontieră Larga, raionul Briceni, autorităţile au descoperit fragmente cu circa 80 de kilograme de explozibil ale unei rachete provenite în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Explozibilul a fost detonat ulterior de către genişti ai armatei moldovene.

În octombrie şi noiembrie trecut, rachete ruseşti au survolat teritoriul Republicii Moldova, iar fragmente ale acestora au căzut şi pe teritoriul ei, distrugând acoperişurile şi geamurile mai multor case din localitatea Naslavcea (nord). Bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei au lăsat în mai multe rânduri fără curent majoritatea localităţilor din Republica Moldova, aminteşte postul de radio citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel