Referendum în Ucraina: Lavrov asigură "protecție deplină" teritoriilor anexate: Amenințarea nucleară revine

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Moscova: Forțele rusești "se pregătesc să lucreze în condiții de contaminare radioactivă"
Moscova: Forțele rusești "se pregătesc să lucreze în condiții de contaminare radioactivă"

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că regiunile ucrainene în care se organizează referendumuri pentru anexarea la Federația Rusă vor beneficia de "protecție totală" din partea Moscovei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că regiunile ucrainene în care se desfășoară referendumuri pentru anexarea la Federația Rusă vor beneficia de "protecție totală" din partea Moscovei în cazul unui rezultat pozitiv al votului.

Șeful diplomației ruse a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă organizate la New York după discursul său în fața Adunării Generale a ONU, reiterând că aceste teritorii vor fi apărate împotriva oricărei încercări a Ucrainei de a le recuceri.

Moscova a descris referendumurile din republicile autoproclamate Lugansk și Donețk și din regiunile Zaporizhzhia și Kherson ca fiind un pas important pentru autodeterminarea cetățenilor care locuiesc acolo, însă Ucraina și aproape întreaga comunitate internațională consideră că această consultare este o farsă orchestrată de Kremlin cu o concluzie anticipată.

Lavrov asigură "protecție deplină" teritoriilor anexate: Amenințarea nucleară revine

 

"Ca urmare a acestor referendumuri, Rusia va respecta, în mod evident, exprimarea voinței acelor cetățeni care, timp de mulți ani lungi, au suferit abuzurile regimului neonazist ucrainean", a declarat Lavrov reporterilor.

Întrebat dacă Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare pentru a apăra regiunile anexate, ministrul a spus că întregul teritoriu rusesc "se află sub protecția deplină a statului". "Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică întregului său teritoriu", a spus el, referindu-se, de asemenea, în mod special la doctrina rusă privind utilizarea armelor nucleare.

Avertismentul șefului diplomației ruse urmează unuia la fel de explicit al fostului președinte Dmitri Medvedev, aliat al lui Vladimir Putin, potrivit căruia orice armă din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosită pentru apărarea teritoriilor încorporate ale Rusiei. De asemenea, Putin promisese anterior că va folosi "toate mijloacele pe care le avem la dispoziție", inclusiv arme nucleare, pentru a proteja țara dacă integritatea sa teritorială va fi amenințată.

Vezi și

(VIDEO) Vot sub amenințarea armelor, în Ucraina: A doua zi a aşa-numitelor referendumuri în regiunile ocupate de forţele ruse

 

A doua zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început sâmbătă, în pofida criticilor internaţionale vehemente, transmit agenţiile de presă internaţionale. Soldații separatiști merg înarmați, din ușă în ușă, în zonele ocupate ale Ucrainei, pentru a strânge voturile necesare referendumurile privind aderarea la Rusia.

Media de stat ruse au publicat sâmbătă imagini cu mai mulţi cetăţeni la secţiile de vot.

Această consultare populară, care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi nu are nicio legitimitate şi nici permisiunea autorităţilor ucrainene, se desfăşoară în regiunile Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud).

'Simulacrele de referendum', aşa cum le-a numit Occidentul, ar urma să dureze până marţi, 27 septembrie, pe fondul continuării contraofensivei ucrainene în estul ţării.

Potrivit statului major al armatei ucrainene, deja mai mulţi bărbaţi din Herson şi Zaporojie au primit notificări pentru mobilizare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor.

''Aceştia sunt bărbaţi care au renunţat la cetăţenia ucraineană şi au primit paşaport rusesc'', a precizat conducerea armatei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizase că Kremlinul va încerca să îi mobilizeze pe aceşti ''noi ruşi'' pentru a lupta contra trupelor Kievului, potrivit Agerpres. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel