Reacţia PSD, după ce Iohannis a cerut referendum pentru revizuirea Constituţiei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Social-democraţii au răspuns printr-un comunicat la discursul de miercuri al preşedintelui Iohannis. 

Social-democraţii consideră că revizuirea Constituţiei trebuie făcută înainte de alegerile prezidenţiale, data referendumului de revizuire urmând să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare.

„În ceea ce priveşte referendumul pentru revizuirea Constituţiei în vederea transpunerii referendumului din 26 mai, PSD consideră că acesta trebuie să aibă loc cât mai curând cu putinţă pentru a da expresie voinţei populare. În acest sens, termenul propus de preşedinte este mult prea lung, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privinţa celor două întrebări de la referendum. Aşadar, revizuirea Constituţiei trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidenţiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare", se precizează într-un comunicat al PSD transmis, miercuri, AGERPRES.

Referitor la raportul follow-up publicat de GRECO, în comunicat se menţionează că documentul se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai, aşa cum a susţinut preşedintele Klaus Iohannis.

„Raportul GRECO conţine concluzii şi recomandări care au generat şi generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistraţii înşişi critică Raportul şi reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispoziţiilor Curţii Constituţionale. Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiecţii ridicate de experţii GRECO. În aceste condiţii, oamenii politici trebuie să se abţină de la orice demers până când magistraţii şi experţii nu se vor pune de acord. Poziţia PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuţie nicio modificare a legilor justiţiei şi nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociaţiilor reprezentative ale magistraţilor din România", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în prezent sunt 14 state europene, printre care Franţa, Germania şi Olanda, care încă nu au aplicat recomandările GRECO, ceea ce înseamnă că "România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugerează preşedintele".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel