Războiul Loredana - Gabi Luncă s-a încheiat. Mii de euro despăgubiri

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Loredana câștigă procesul cu Gabi Lunca și trebuie să primeasca 22000 euro despăgubiri.

După mai bine de 6 ani de procese intentate de cântăreața de muzică lăutărească Gabi Luncă împotriva dreptului Loredanei de a cânta piesă "Într-o zi la poartă mea", instanța i-a dat dreptate Loredanei: piesă face parte din folclorul românesc și nimeni nu poate pretinde drepturi asupra ei.

Decizia este definitivă, iar Gabi Luncă este obligată de instanță să-i plătească Loredanei atât cheltuielile de judecată din instanța de fond, cât și cele din recurs, suma totală ridicându-se la 102.000 lei, aproximativ 22000 euro.

"Nu am comentat niciodată public pe parcursul procesului decizia doamnei Gabi Luncă de a mă da în judecată, deși am fost foarte surprinsă de acțiunea ei, cu atât mai mult cu cât s-a întâmplat la mai bine de 10 ani după ce am imprimat această piesă pe albumul "Agurida", care a reprezentat la acea vreme omagiul meu pentru folclorul românesc și bogăția lui spirituală extraordinară. Am un mare respect pentru muncă fiecărui artist din orice domeniu, cum am un respect și o dragoste imensă pentru folclor. Mi-am dorit mereu să-l aduc în actualitate, să îl reinterpretez pentru generațiile noi. Și am făcut asta într-o perioadă în care lumea uitase de această muzică. Era considerată desuetă și marginalizată. Folclorul reprezintă însă identitatea și rădăcinile noastre și-l cânt cu o mare bucurie în fața publicului de toate vârstele. De aceea, mi-a fost foarte greu să înțeleg rațiunea acestui proces, cu atât mai mult cu cât am toată admirația pentru ceea ce reprezintă doamna Gabi Luncă în muzică folclorică românească. Însă demersul legal al domniei sale a fost nedrept și incorect. În timpul procesului, în instanță au venit specialiști care au vorbit despre originile acestei piese și despre dreptul de a fi folosită. Noi ca artiști vorbim pentru public prin emoțiile spectacolelor noastre.", a spus Loredana, la aflarea sentinţei.

În instanță, dr. Marian LUPAŞCU, expert renumit în folclor, cercetător știinţific grad I cu activitate de peste 25 de ani în domeniul cercetării patrimoniului cultural imaterial, recunoscut şi apreciat de comunitatea științifică internațională, secretar științific al Secţiei de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române, a făcut următoarele precizări.

"Mai multe piese asemănătoare, aparținând speciei "cântec de mahala", circulă în folclorul urban din Muntenia, variantele fiind atestate de la jumătatea secolului al XX-lea sub titlurile "Aseară, la poartă mea", "Într-o zi, la poartă mea", "Într-o zi, în calea mea", "Ciririp, Cip-cirip", cântate de diverși performeri. Prioritatea indubitabilă a înregistrării aparține variantei Romica Puceanu și este evidențiată și de indicativele matrițelor. Dacă piesă ar fi fost compoziție proprie, Romica Puceanu ar fi declarat-o ca atare, în 1982, însă Romică Puceanu a declarat-o, fapt consemnat în arhive, că facând parte din folclor. Este demonstrat că piesă în litigiu aparţine folclorului urban și, din 1982 până astăzi, în toate cataloagele muzicale și pe toate site-urile de specialitate, indiferent de titlul variantei sau interpret, la provenienţa piesei este menționat: folclor. Având în vedere toate acestea, Gabi Luncă nu a putut in 1983 și nici astăzi nu poate să declare că piesă este compoziție proprie. În consecință, nu are niciun drept asupra ei și nici căderea să-i revendice paternitatea."

Decizia instanței este definitivă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel