Război total. Maduro a ÎNCHIS ambasada SUA

Narcis Popa |
Data publicării:

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi închiderea ambasadei şi consulatelor acestei ţări în SUA, după ce anterior a decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Washingtonul în urma deciziei preşedintelui Donald Trump de a-l recunoaşte pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, transmite AFP.

''Am decis să rechem tot personalul diplomatic (...) şi să închid ambasada şi toate consulatele noastre din SUA'', a afirmat în faţa Curţii Supreme preşedintele Maduro, care a acuzat Washingtonul că îl încurajează pe Juan Guaido, preşedintele parlamentului, să comită o ''lovitură de stat''.

În timpul confruntărilor violente de miercuri între susţinătorii şi adversarii lui Maduro, Juan Guaido s-a autoproclamat ''preşedinte interimar'' şi a fost recunoscut în acest post de preşedintele SUA, Donald Trump, şi de alte ţări din regiune.

Preşedintele Nicolas Maduro a primit joi asigurări de ''loialitate'' din partea armatei, într-o convorbire telefonică primind şi partea preşedintelui rus Vladimir Putin sprijin faţă de ceea ce acesta din urmă a denumit ''distructiva ingerinţă externă'' în Venezuela.

În acelaşi timp, într-o intervenţie în faţa Consiliului Permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), ce are sediul la Washington, secretarul american de stat Mike Pompeo le-a cerut forţelor de securitate venezuelene să apere ''integritatea personală'' a ''preşedintelui'' Juan Guaido şi i-a promis ''poporului'' venezuelean un ajutor umanitar din partea SUA în valoare de 20 de milioane de dolari. Pompeo le-a solicitat de asemenea statelor membre ale OSA să-l recunoască pe Guaido drept preşedinte ''legitim'' al Venezuelei şi a solicitat o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor de pe continentul american pentru a lua decizii cu privire la Venezuela. La finalul acestei reuniuni a OSA, 16 din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei şi-au exprimat susţinerea faţă de Juan Guaido.

Washingtonul a cerut de asemenea convocarea pentru sâmbătă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema crizei din Venezuela.

După ce Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice ale Venezuelei cu SUA, Washingtonul i-a răspuns că el nu are autoritatea să ia o asemenea decizie pentru că, din punctul de vedere al SUA, el nu mai este preşedinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel