Răsturnare de situație în cazul unui proxenet român mort într-o pușcărie din Spania. "Justițiarul închisorii": „Am făcut-o la comandă“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un român închis în Spania, pentru că ar fi prostituat o minoră, a fost ucis în închisoare. Procuratura va investiga dacă "justițiarul închisorii", așa cum a fost supranumit, și-a ucis victima în numele altcuiva.

Dezvăluirea surprinzătoare, făcută de justițiarul închisorii în timpul declarației sale de săptămâna trecută, a determinat Parchetul să nu închidă cazul și să continue ancheta. Luis Garcia de Santiago, în vârstă de 39 de ani, a explicat în fața juriului că a ucis un alt deținut înjunghiindu-l de mai multe ori și că a făcut-o luându-și dreptatea în propriile mâini, deoarece nu suportă agresorii sexuali. Până acum, era de așteptat. Acuzatul a spus ceea ce a spus întotdeauna, fără să iasă din scenariu.

Cu toate acestea, el a adăugat ceva ce nu fusese cunoscut anterior de toate părțile, inclusiv de avocatul său. "Am făcut-o la comandă", a spus el. Potrivit acestuia, cineva din închisoare l-a informat că deținutul român, în vârstă de 32 de ani, se afla în spatele gratiilor pentru că a prostituat o minoră și i-a cerut să-i curme viața.

Cine i-a comandat să o facă? De ce? Ce a primit în schimb? Parchetul a anunțat astăzi, în ultima ședință a procesului, că va continua să "tragă de fir" pentru a afla dacă moartea deținutului ar fi putut fi o crimă provocată. "Nu a fost o linie de anchetă, dar vom trage aceste fire pentru a vedea dacă cineva a indus, a plătit sau a convins să ucidă această persoană", a declarat procurorul.

 

Răsturnare de situație în cazul unui proxenet român mort într-o pușcărie din Spania

 

Exercitându-și dreptul la ultimul cuvânt, acuzatul s-a exprimat în același sens. "A fost un comision. Nu am fost plătit. Am făcut-o pentru etică. Am fost învățat tot ceea ce am fost (în închisoare). Nu puteam să știu pentru ce am fost, am știut din alte surse", deși a dat asigurări că nu le va dezvălui. "Gura mea nu vorbește niciodată", a adăugat el.

Înainte de această mărturisire, apărarea ceruse achitarea clientului său pe motiv de tulburări psihice, dar, având în vedere această întorsătură neașteptată de scenariu și puținele șanse de a evita închisoarea pentru o crimă pe care el însuși a recunoscut-o oferind toate detaliile, acuzatul a acceptat o pedeapsă de 24 de ani de închisoare, după ce a ajuns la un pact cu procuratura.

Inculpatul acceptă o pedeapsă de 24 de ani de închisoare cu Parchetul.

 

"Justițiarul închisorii" a mărturisit: „Am făcut-o la comandă“

 

García de Santiago, ispășea o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru că și-a împușcat mortal unchiul în 2012. În octombrie 2020, el s-a apropiat din spate de un deținut condamnat pentru corupție de minori și l-a înjunghiat de 23 de ori în zone vitale, provocându-i moartea. Ofițerii și camerele de supraveghere ale închisorii au surprins scena. Acuzarea a cerut o pedeapsă suplimentară de patru ani de închisoare pentru atac asupra autorității. După ce a comis crima, acuzatul a ținut cuțitul în aer timp de cinci minute, cerându-le lucrătorilor din închisoare să stea departe. 

În urma acordului de recunoaștere a vinovăției, acuzarea a fost de acord să reducă pedeapsa la 10 luni de închisoare pentru infracțiunea de rezistență. García de Santiago a profitat din nou de rândul său de a vorbi pentru a cere să fie transferat într-o închisoare de maximă securitate, care să-i permită să părăsească celula de izolare, în care se află de trei ani și s-a plâns că nu i se permite să primească tratament pentru a-și îmbunătăți situația. "Ce se va face cu mine? Să mă arunce în puț. Să mă ucidă și să se termine cu mine. Voi petrece încă trei ani în izolare? Sunt destul de sănătos. Am fost în închisoare timp de 21 de ani. Eu sunt pe stradă de trei luni. Roata merge înainte", a continuat el.

"Îmi doresc ca el să rămână în închisoare pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente", a spus procurorul.

Procurorul a reamintit că niciunul dintre experții medico-legali care l-au examinat pe acuzat nu a indicat că acesta ar suferi de vreo boală psihică și l-a indicat pe acesta ca fiind singurul responsabil pentru izolarea sa. Adresându-se inculpatului, procurorul a spus "Vă urez succes și să rămâneți în închisoare și să nu aveți prea multe contacte cu alte persoane pentru a evita repetarea unor astfel de evenimente". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel