Raluca Turcan: „Guvernul ÎNCALCĂ în mod deliberat Constituția pentru a CÂȘTIGA timp”

Bugetul de stat ar putea fi atacat la Curtea Constituțională a României, în condițiile în care guvernul nu respectă prevederile legii fundamentale, a avertizat astăzi liderul deputaților PNL Raluca Turcan, adăugând că PSD se face vinovat de blocajul financiar. 

„Din nefericire, bugetul a fost transmis într-un cadru neconstituțional. PNL are informații credibile că Guvernul încalcă în mod deliberat Constituția pentru a câștiga timp în privința cheltuielilor pe care trebuie să le acopere”, a declarat, astăzi, liderul deputaților PNL Raluca Turcan, la finalul ședinței conducerii Parlamentului în care a fost aprobat calendarul dezbaterii bugetului.

Ea a mai spus că Investițiile primăriilor sunt compromise pe 2019, iar cheltuielile puse în brațe de Guvern anul trecut vor trebui suportate de administrația locală.

Citește și Buget 2019. VOTUL în Parlament, PROGRAMAT vineri

În opinia sa, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie să respecte condiții de legalitate și constituționalitate:

Bugetul de stat intră efectiv în dezbatere când Parlamentul:

- Adoptă Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Este legea în baza căreia se construiește întreg bugetul și cuprinde limitele privind: deficitului bugetar, datoria publică, cheltuieli de personal și toți ceilalți parametri bugetari. Este legea de bază pe care se construiește bugetul și ea nu este încă lege.

- Modifică Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale – astfel încât să se poată aloca, în mod LEGAL 100% din impozitul pe venit către administrațiile publice locale. Este o LEGE ORGANICĂ, ce nu se poate modifica decât printr-o altă lege organică. Art. 32 din această lege prevede modalitate în care sunt alocate cotele defalcate din impozitul pe venit. Legea bugetului este o lege ordinară și nu poate să modifice legi cu caracter organic. Vrem să vedem legiferate angajamentele Guvernului față de UAT-uri.

- Pentru că bugetul a venit cu 3 luni mai târziu, este necesar să se facă derogări de la Legea nr.69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare. La art.26 din această lege se prevede clar că "Până la data de 31 iulie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor Publice va înainta Guvernului strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani ... şi proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar .... iar limitele sunt obligatorii pentru următorii 2 ani bugetari."

Citește și Guvernul a APROBAT bugetul de stat pe 2019

În cazul în care aceste condiții nu sunt întrunite, legea poate fi atacată la Curtea Constituțională, a mai atras atenția liderul deputaților PNL, adăugând că PSD este vinovat de blocajul financiar.

 

[citeste si]

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy