Putin vrea negocieri 'imediate' cu NATO şi SUA privind securitatea Rusiei

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Putin le ordonă copiilor să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a-i vedea față în față. Liderul este paranoic când vine vorba de Covid
Putin le ordonă copiilor să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a-i vedea față în față. Liderul este paranoic când vine vorba de Covid

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi negocieri "imediate" cu NATO şi SUA.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi negocieri "imediate" cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina, relatează AFP, scrie Agerpres. 

"Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine", a informat Kremlinul într-un comunicat după o discuţie între preşedintele rus şi omologul său finlandez, Sauli Niinisto.

Finlanda este un intermediar tradiţional între Rusia şi rivalii săi occidentali

 

Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele rus i-a cerut omologului său american Joe Biden garanţii juridice pentru a exclude orice nouă extindere a NATO, în contextul în care Moscova estimează că occidentalii, deschizând Alianţa pentru ţări din Europa de Est şi fosta URSS, şi-au încălcat promisiunile făcute după căderea fostei Uniuni Sovietice.

În acest sens, Rusia consideră o eventuală aderare a Kievului la NATO o linie roşie. Rusia a anexat deja peninsula ucraineană Crimeea, drept reacţie la revoluţia pro-occidentală în 2014.

Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună.

Kremlinul respinge acuzaţiile



Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi afirmă, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi înmulţeşte desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.

Vladimir Putin a acuzat din nou, între altele, puterea ucraineană de încălcarea acordurilor de la Minsk care stabilesc o foaie de parcurs spre pace în Ucraina de Est (Donbas), unde Kievul se luptă de aproape opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Kremlin.

"Preşedintele Rusiei a subliniat, în special, că autorităţile ucrainene, încălcând acordurile de la Minsk, au optat în mod clar pentru un pariu al forţei, utilizând în Donbas arme grele şi drone de atac", a precizat Kremlinul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel