''Suntem mândri că în cursul operaţiunii militare speciale combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca adevăraţi eroi'', a spus preşedintele rus, folosind expresia autorizată în Rusia pentru a descrie agresiunea acesteia contra Ucrainei.
El a vorbit în faţa unor tineri absolvenţi ai academiilor militare ruse şi ofiţerilor superiori din armată.
Făcând referire la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, Putin a susţinut că ''ele vor fi, este sigur, surmontate''.
Iar ''în faţa noilor ameninţări şi riscuri, ne vom dezvolta şi consolida în continuare forţele armate'', a promis el, confirmând că anul acesta va intra în dotarea armatei ruse cea mai recentă rachetă intercontinentală concepută de Rusia, racheta Sarmat, care poate fi echipată cu mai mult de 10 focoase nucleare.
''În plus faţă de armele deja testate pe câmpul de luptă, au sosit primele sisteme antiaeriene S-500, care nu au egal nicăieri în lume'', a mai spus liderul de la Kremlin. Acesta este cel mai modern sistem antiaerian al Rusiei. Rachetele S-500 au o rază de acţiune de până la 600 de kilometri şi, conform armatei ruse, poate doborî inclusiv sateliţi şi arme hipersonice.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei, susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Citește mai departe: Rusia acuză Ucraina că atacă platformele de foraj din Marea Neagră
Autorităţile ruse au acuzat luni forţele ucrainene că au tras asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea, rănind cel puţin cinci persoane, transmite AFP.
"În această dimineaţă, inamicul a atacat platformele de foraj ale Cernomorneftegaz. Mă aflu în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (serviciile speciale) FSB, facem eforturi pentru a salva oameni', a scris pe Telegram guvernatorul Serghei Aksionov, instalat de Moscova după anexarea Crimeii în 2014.
Potrivit lui Aksionov, 109 persoane se aflau în total pe trei platforme, iar 21 dintre ele au fost evacuate.
Conform aceleiaşi surse, prima platformă a fost cel mai serios lovită: 'Acolo se aflau 12 persoane, cinci dintre ele au fost rănite, iar căutarea celorlalte continuă'.
Căutările se desfăşoară 'cu participarea unor nave de patrulare şi a unor mijloace aeriene', a adăugat Aksionov.
Olga Kovitidi, desemnată senatoare de Crimeea de către Moscova, a declarat pentru agenţia Ria Novosti că nu au existat victime pe celelalte două platforme.
Puţin mai devreme, deputatul ucrainean Oleksii Honcearenko a confirmat că a fost vorba despre atacuri cu rachete, au relatat dpa şi EFE. 'Atacul cu rachete împotriva platformelor a redus producţia rusă de gaz în Marea Neagră', a scris el pe Telegram, citat de EFE.
Platformele sunt situate la circa 100 km de Odesa şi la 150 km de peninsula Crimeea, pe platoul Mării Negre.
Compania Cernomorneftegaz, naţionalizată în 2014 de autorităţile proruse din Crimeea, exploatează mai multe zăcăminte de petrol şi gaz în Marea Neagră şi în Marea Azov.
Potrivit AFP, atacul de luni a fost primul raportat contra unei infrastructuri offshore de hidrocarburi în Crimeea de la debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News