Putin a mințit din nou. Trupele ruse au intrat în combinatul Azovstal din Mariupol 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Vladimir Putin, la slujba de Înviere. Foto: Serghei Fadeichev/TASS
Vladimir Putin, la slujba de Înviere. Foto: Serghei Fadeichev/TASS

În ciuda faptului că Vladimir Putin anunțase la televizor, într-o filmare pregătită cu ministrul Apărării ruse, că trupele nu vor intra în combinatul Azovstal, se pare că președintele Rusiei a jucat la cacealma. Un deputat ucrainean afirmă că soldații ruși au intrat în combinatul din Mariupol. 

Forţele ruse au intrat miercuri în combinatul Azovstal din Mariupol, a declarat deputatul ucrainean David Arahamia postului de radio Europa Liberă/Radio Libertatea, preluat de Reuters.

"Încercările de a lua cu asalt uzina continuă a doua zi consecutiv. Trupele ruse sunt deja pe teritoriul Azovstal", a spus Arahamia în cursul serii, potrivit sursei citate.

Liderul grupului parlamentar de guvernământ a adăugat că forţele ucrainene din Azovstal sunt în continuare în contact cu guvernul de la Kiev.

Anterior, primarul oraşului-port Mariupol de la Marea Azov, Vadim Boicenko, afirmase la televiziunea naţională, referindu-se la apărătorii ucraineni ai uzinei, că "am pierdut contactul cu băieţii" şi "nu putem şti ce se întâmplă acolo, dacă ei sunt în siguranţă sau nu".

Rusia continuă să spună că nu are trupe la Azovstal. 



Moscova susţinuse cu puţin timp înainte că forţele ruse nu au luat cu asalt combinatul Azovstal, unde s-au baricadat ultimii luptători ucraineni din Mariupol. 

Rusia pregăteşte o paradă militară în portul îndelung asediat Mariupol, de 9 Mai, ziua când Moscova celebrează victoria asupra Germaniei naziste, au afirmat miercuri serviciile de informaţii ucrainene, transmite AFP.

Potrivit Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării ucrainean (GUR), directorul adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko a sosit pe Mariupol pentru a pregăti această paradă.

"Misiunea principală a responsabilului lui Putin este să pregătească festivităţile de 9 Mai", se poate citi într-un comunicat al GUR pe Telegram.

Curățenie în Mariupol pentru defilarea din 9 mai

 


Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, "va deveni un centru de festivităţi", adaugă comunicatul. "Bulevardele principale ale oraşului sunt curăţate de urgenţă, molozul şi cadavrele sunt îndepărtate, la fel şi muniţiile care nu au explodat", precizează comunicatul.

Telespectatorii ruşi vor vedea reportaje despre cât de bucuroşi sunt locuitorii din Mariupol să-i vadă pe ruşi sosind în oraşul lor, a adăugat el. Sărbătoarea de 9 Mai este în fiecare an ocazia unei mari parade militare la Moscova, în Piaţa Roşie.

Tot potrivit GUR, "o campanie de propagandă la scară mare este în curs" pe lângă populaţia oraşului, estimată în prezent de autorităţile ucrainene la 100.000-120.000 de persoane, comparativ cu aproape jumătate de milion înainte de război.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel