PSD cere dezbatere pe Legile Justiției. Controversă cu PNL

Narcis Popa |
Data publicării:

Mai mulți social-democrați, printre care foștii miniștri Liviu Pop, Florin Iordache consideră că legea bugetului de stat trebuie adoptată de Parlament, și nu prin asumarea răspunderii Guvernului. Același lucru este valabil și pentru OUG 114 și Legile Justiției, mai susțin aleșii PSD.

„Constituția spune că bugetul se dezbate. Legea bugetului trebuie dezbătută în Parlament, spunem clar și răspicat președintelui României și premierului, avem articol în Constituția României, care spune clar că Legea bugetului de stat se dezbate”, a spus fostul ministru al Educației Liviu Pop. 

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a motivat că există riscul ca odată trecută legea bugetului de stat prin asumare, să fie declarată neconsituțională de CCR. Acesta a mai spus că și asumarea este un fel de Ordonanță de Urgență.

„Nu e foarte constituțional, dacă mă întrebați pe mine asumare și există riscul de a pica la Curte, gândiți-vă ce înseamnă să intre un buget în vigoare și să declare Curtea neconstituțional, ar trebui s-o luăm de la capăt cu tot. N-ar fi democratic. Constituția spune foarte clar că e un fel de Ordonanță și această asumare, prin faptul că nu există niciun fel de dezbatere, practic, se ocolește Parlamentul. Niciodată în istoria post-revoluționară, nicun fel de Guvern, indiferent de componența sa, nu și-a permis, măcar la adoptarea Guvernului, să ocolească Parlamentul”, a argumentat social-democratul.

Se dorește acord 

 

Totodată, despre o posibilă asumare pe OUG 114, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a explicat că partidele trebuie să găsească o soluție împreună.

„Noi avem inițiative în Parlament de modificare a OUG 114, firesc ar fi să nu se ocolească Parlamentul, ci să intrăm în dezbatere, împreună cu toate grupurile parlamentare, astfel încât să ieșim cu cea mai bună soluție”, a reiterat deputatul.

Despre varianta adoptării bugetului prin Ordonanță de Urgență, acesta a afirmat că „dacă vorbim de OUG, mi se pare că mergem din ce în ce mai mult spre orice e mai puțin o țară democratică”.

Și purtătorul de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu, este de părere că toți parlamentarii trebuie să vină cu modificări asupra legii bugetului.

„Bugetul de când lumea ar fi putut fi făcut prin asumare, dar democratic este să se unească parlamentarii, fiecare să vină cu amendamente, modificări, să se discute, indiferent de culoarea politică”, a întărit Valeriu Steriu.

Membrii PSD au susținut, în unanimitate, că statutul de Guvern minoritar nu justifică dezbaterea parlamentară.

„Orice se negociază. A mai fost Guvern minoritar, chiar al PNL-ului și tot au fost trei bugete care s-au putut duce”, a motivat Alfred Simonis.

Liviu Pop consideră că „nu există Guvern minoritar”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel