Proteste de amploare în SUA. După ultimele masacre, americanii au ieșit în stradă să ceară legi stricte privind armele

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Proteste de amploare în SUA. După ultimele masacre, americanii au ieșit în stradă să ceară legi stricte privind armele
Proteste de amploare în SUA. După ultimele masacre, americanii au ieșit în stradă să ceară legi stricte privind armele

Mii de americani au început sâmbătă să se adune pe străzile ţării pentru a demonstra în favoarea unei mai bune reglementări a armelor de foc după crimele recente, între care cea dintr-o şcoală din Texas care a şocat Statele Unite, relatează AFP.

„Mă alătur lor pentru a reitera apelul meu către Congres: faceţi ceva”, a scris preşedintele american Joe Biden pe Twitter în sprijinul protestelor prevăzute la Washington şi în multe alte oraşe.

Pe 24 mai, un elev de liceu în vârstă de 18 ani care avea o puşcă de asalt a ucis 19 elevi şi două profesoare la o şcoală primară din Uvalde, în apropiere de graniţa cu Mexicul. Cu câteva zile mai devreme, un adept al supremaţiei albilor omorâse 10 persoane de culoare în Buffalo, în nord-estul Statelor Unite.

 

Grupul March For Our Lives a transmis că vor avea loc aproximativ 450 de mitinguri în toată ţara, inclusiv Washington DC, New York, Los Angeles şi Chicago. Totodată, organizația a comunicat că nu îi va lăsa pe politicieni să "nu facă nimic", în timp ce oamenii continuă să moară. Inacţiunea liderilor politici îi ucide pe americani, potrivit organizației.

„Nu vă vom mai permite să staţi pe loc în timp ce oamenii continuă să moară”, a declarat Trevon Bosley, membru al consiliului de administraţie al MFOL, într-un comunicat.

 

Aceste ultime masacre au declanşat noi apeluri la manifestaţii



Aceste ultime masacre şi sute de atacuri armate au declanşat noi apeluri la manifestaţii pentru a cere o mai bună reglementare a accesului la arme de foc.

„Este timpul să ne întoarcem în stradă”, a indicat March for Our Lives, mişcare fondată de victimele şi supravieţuitorii atacului dintr-un liceu din Parkland, Florida, care a organizat deja în martie 2018 o demonstraţie de amploare la Washington.

Sâmbătă, primele sute de manifestanţi au ajuns la imensul obelisc din capitala americană. Pe gazonul din apropierea monumentului au fost depuse mii de vaze cu flori albe şi portocalii, reprezentând creşterea violenţei în ţară din 2020, an în care 45.222 de persoane au fost ucise cu armă de foc, potrivit asociaţiei care a ridicat acest memorial, Giffords.

 

March For Our Lives a cerut interzicerea armelor de asalt

 

Adresându-se protestatarilor din Washington DC, unul dintre supravieţuitorii atacului din Parkland, David Hogg, a spus că uciderea copiilor din Uvalde „ar trebui să ne umple de furie şi de cereri de schimbare, nu de dezbateri nesfârşite, ci de cereri de schimbare, acum”.

Garnell Whitfield, a cărui mamă în vârstă de 86 de ani a fost ucisă în cadrul atacului din Buffalo, New York, pe 14 mai, a declarat mulţimilor din Washington: „Este suficient, ajunge. Suntem aici pentru a cere dreptate. Suntem aici pentru a veni cu cei care sunt suficient de îndrăzneţi pentru a cere o legislaţie sensibilă asupra armelor”.

March For Our Lives a cerut interzicerea armelor de asalt, verificarea a antecedentelor pentru cei care încearcă să cumpere arme şi un sistem naţional de licenţiere, care ar înregistra proprietarii de arme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel