PROTEST Diaspora 10 august. Procurorul RUPE tăcerea. Ce s-a întâmplat în Piața Victoriei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Prin anchetarea disciplinară pe motive neclare și pentru prevederi care nu mai există în legislație a celor doi procurori militari care au declanșat urmărirea penală în dosarul 10 august se urmărește anularea începerii urmăririi penale în acest caz, informează Ziare.com. 

Pentru prima dată, în exclusivitate pentru Ziare.com, procurorul militar Bogdan Pîrlog dezvăluie filmul acelei seri teribile, ce a văzut, cine era acolo, ce s-a întâmplat și care a fost rolul său. Totodată, procurorul Pîrlog arată care sunt ciudățeniile și nelegalitățile din ancheta Inspecției Judiciare, inclusiv chemarea la audieri a jandarmilor, pentru a afla ce au declarat în fața procurorilor militari.

Întrebat de jurnaliști ce a căutat pe 10 august în Piața Victoriei, Pîrlog a răspuns: „Eu eram în 10 august procurorul de serviciu la Parchetul Militar de pe lângă PTB, adică pentru toate faptele comise de militari în 15 județe, de la Tulcea-Constanța până la Vâlcea-Olt inclusiv. Asta e competență noastră. La momentul respectiv aveam schema ocupată doar 50% și, de aceea, nu puteam avea doi procurori de serviciu. Acum suntem pe la 60%. Ar trebui să fim 22 și avem 7 posturi vacante”.

R: Ce era în Piață când ați ajuns?

Bogdan Pîrlog: Erau vreo 3.000 de oameni acolo, nu se întâmpla nimic deosebit, de aceea, m-am și concentrat pe camere. Înregistrările arată cel mai bine dacă a fost vorba sau nu de o intervenție nejustificată, de purtare abuzivă.

R: Ați stat la centrul de comandă?

Bogdan Pîrlog: Nu am observat să fi existat vreunul.

R: Cât ați stat acolo?

Bogdan Pîrlog: Am stat în zonă că să am o privire de ansamblu asupra întregii desfășurări, a durat destul de mult. Pe la 22 și ceva părea că se termină, oamenii începuseră să plece, atmosfera se calmase. După 22:30 l-am anunțat pe dl general Alexandru că urmează să plec. A două zi urma să închei procesul verbal.

R: Și ați plecat după 22:30?

Bogdan Pîrlog: Nu am apucat să mă îndepărtez și au început să se audă bubuiturile, a avut loc intervenția, așa că m-am întors. Lucrurile s-au deteriorat așa de tare încât nu am mai putut să părăsesc zona. Erau lupte pe străzi inclusiv în fața blocului meu, nici acasă nu puteam ajunge.

R: Deci, până la urmă, pe cine ați coordonat în Piața Victoriei?

Bogdan Pîrlog: Nu prea aveam pe cine. Parchetul Militar nu are absolut niciun mijloc. Noi am fost uitați. Nu avem decât trei polițiști delegați. Nu avem o poliție judiciară a noastră. Abia acum 3 săptămâni au fost stabilite cu Poliția Capitalei, prin ordin comun, proceduri de lucru pentru București. Multă lume nici nu mai era conștientă că mai există Parchetul Militar. În noapte aceea, e adevărat că așa cum am perceput eu dispozitivul, Poliția nici nu prea avea cum să ajungă. În afară de dl chestor Nicu Dragoș Orlando, abia după incidentul cu jandarmerița și după ce am sesizat PTB, a ajuns cu greutate în Piața Victoriei dl Gavris, șeful de la Omoruri de atunci, însoțit de un alt polițist. Deci nu am coordonat pe nimeni acolo și am discutat chestiuni tehnice cu serviciul de investigații al Jandarmeriei.

R: Sunteți singurul acuzat de Inspecția Judiciară pentru dosarul 10 august?

Bogdan Pîrlog: Mai sunt doi procurori cercetați: dl Codruț Mihalache și dl general Cosneanu, șeful secției parchetelor militare. Eu am suspiciunea că prin această acțiune disciplinară se încearcă o formă de presiune și, chiar mai mult, anularea începerii urmăririi penale. Asta ar însemna că probele administrate în acele zile să fie nule. Miza ar fi, în opinia mea, să constituie pretexte pentru invocarea unor nulități. Eu am fost cel care s-a autosesizat, am fost în Piață, dar dintre toți ceilalți colegi care au lucrat la dosar, de ce doar dl Mihalache a mai fost anchetat? El e procurorul care a declanșat urmărirea penală pe sesizarea privind ministrul de Interne și a celorlalte persoane care au atras competență PICCJ. Cele două dosare au fost conexate și sunt acum la PICCJ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel