Prognoza meteo 29 mai - 11 iunie. Încă nu scăpăm de ploi şi vijelii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
 Cod portocaliu de ploi și vijelii în mai multe localități: Avertizare ANM valabilă până la ora 18:15
Cod portocaliu de ploi și vijelii în mai multe localități: Avertizare ANM valabilă până la ora 18:15

Perioada următoarelor două săptămâni (29 mai - 11 iunie) va rămâne sub semnul instabilităţii atmosferice, cu alternanţe de temperatură de la o zi la alta, dar şi cu intervale lungi în care aversele se vor semnala la nivelul întregului teritoriu, relevă prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, media temperaturilor maxime va creşte de la 23 - 24 de grade, în primele zile din interval, spre valori în jurul a 26 de grade, în zilele de 1 şi 2 iunie, apoi o uşoară răcorire a vremii va determina scăderea valorilor medii a maximelor până spre 24 de grade, în ziua de 6 iunie. Ulterior acestei date şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că, în medie, se vor înregistra maxime de 25 de grade. În intervalul 29 mai - 8 iunie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, în medie înregistrându-se 12 - 13 grade, pentru ca ulterior datei de 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturii minime să crească uşor până spre 14 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor şi ale serilor.

Prognoza meteo 29 mai - 11 iunie: Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni



În Crişana, în perioada 29 mai - 2 iunie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 25 de grade. Ulterior datei de 2 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză sunt estimate a se înregistra, în medie, maxime de 24 - 26 de grade. Pe parcursul intervalului de prognoză, minimele nu vor varia semnificativ, fiind estimate a se înregistra valori de 12 - 13 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi a serilor.

În Transilvania, până pe 2 iunie, se estimează că valorile diurne vor creşte treptat, de la 23 de grade, în medie, spre 25 - 26 de grade în zilele de 1 şi 2 iunie. Mai apoi, vremea se va răcori, urmând a se înregistra în medie 23 de grade, pentru ca după 7 iunie o uşoară încălzire a vremii să determine temperaturi maxime spre 24 - 25 de grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele nu vor varia semnificativ pe parcursul intervalului de prognoză, astfel că sunt estimate a se înregistra valori medii de 10 - 12 grade, cele mai mici temperaturi în primele două nopţi. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 4 - 11 iunie.

În Maramureş, pe parcursul intervalului de prognoză, valorile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Sunt estimate, la nivel regional, maxime în jurul a 25 de grade, în medie, iar cele mai mari valori urmează să se înregistreze în perioada 31 mai - 2 iunie şi în zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele vor avea un parcurs similar cu cel al maximelor, fiind estimate a se înregistra la nivel regional medii de 10 - 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu data de 3 iunie.

În Moldova, în perioada 29 mai - 2 iunie, temperaturile diurne vor creşte uşor de la o zi la alta, fiind estimate la nivel regional valori medii de 25 - 27 de grade. Ulterior zilei de 2 iunie, vremea se va răcori, urmând ca în intervalul 4 - 7 iunie să se înregistreze în medie maxime în jurul a 24 de grade, iar spre finalul celei de-a doua săptămânii de prognoză, temperaturile maxime vor creşte uşor până spre medii în jurul a 26 de grade, la nivel regional. Variaţiile termice în regimul nocturn al temperaturilor vor fi nesemnificative pe parcursul intervalului de prognoză, astfel că la nivel regional sunt estimate între 12 şi 14 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în ziua de 4 iunie.

În Dobrogea, pornind de la 22 de grade, în medie, în prima zi a intervalului de prognoză, valorile diurne vor creşte până spre 25 de grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 30 mai - 2 iunie. După aceea şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că sunt estimate la nivel regional a se înregistra în medie 24 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 14 - 16 grade, cele mai scăzute valori fiind estimate în perioada 31 mai - 3 iunie, iar cele mai mari în noaptea de 11 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai).

Cod portocaliu de averse şi vânt, astăzi, în Doborgea

Meteorologii au emis, luni, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, vijelie şi descărcări electrice, valabile în localităţi din Transilvania, Crişana şi Dobrogea, în ora următoare.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:50, se vor semnala averse torenţiale (ce vor acumula peste 35 - 40 l/mp), frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni în judeţul Constanţa (în: Cobadin, Ostrov, Băneasa, Rasova, Lipniţa, Independenţa, Oltina, Aliman, Deleni, Adamclisi, Dobromir, Ion Corvin, Cerchezu şi Dumbrăveni), respectiv până la ora 16:00 în judeţele Arad (la: Gurahonţ, Almaş, Bârzava, Tauţ, Petriş, Chisindia, Brazii şi Şilindia) şi Hunedoara (în localitatea Vaţa de Jos).

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. 

Cum va fi vremea în Muntenia și Oltenia

 


În Muntenia, vor fi 24 de grade în prima zi a intervalului analizat, dar valorile diurne vor creşte până spre 27 - 28 de grade, în zilele de 2 şi 3 iunie. Ulterior, vremea se va răcori, fiind estimate la nivel regional, în intervalul 4 - 7 iunie, maxime în jurul a 24 de grade, în medie. În perioada 8 - 11 iunie, temperaturile maxime vor creşte uşor şi sunt prognozate 26 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 12 - 14 grade, cele mai scăzute valori fiind în perioada 29 mai - 3 iunie, iar cele mai mari în nopţile de 10 şi 11 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai) şi, din nou, între 4 şi 11 iunie.

În Oltenia, în prima zi a intervalului, valorile termice diurne vor fi de 22 - 23 de grade, în medie, apoi vremea se va încălzi treptat până la o medie regională a acestora în jurul a 27 de grade. După data de 3 iunie, vremea se va răcori, astfel că în perioada 4 - 7 iunie se estimează a se înregistra la nivel regional temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, apoi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză acestea vor creşte uşor de la o zi la alta, ajungând până spre medii în jurul a 26 de grade. În ceea ce priveşte regimul nocturn al temperaturilor, sunt prognozate uşoare variaţii termice, la o medie cuprinsă între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 29 - 31 mai, dar şi în intervalul 4 - 11 iunie.

La munte, valorile termice estimate pe parcursul celor două săptămâni de prognoză vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 13 - 15 grade şi minime de 6 - 8 grade. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în timpul după-amiezelor şi al serilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel