Profesori de Drept, SCRISOARE către Dăncilă

Mai multe cadre didactice de la facultăți de Drept din țară îi cer premierului Viorica Dăncilă să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanță de urgență, considerând că o astfel de măsură echivalează cu un exces de putere. 

Mai multe cadre didactice de la facultățile de Drept din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, în care atrag atenția că, potrivit Constituției, ordonanțele de urgență pot fi adoptate numai în situația în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiții: existența unei situații extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată și urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței, informează HotNews.ro.

Codificarea prin ordonanță de urgență a întregii legislații care vizează organizarea și funcționarea autorităților administrației publice din România este o adevărată contradicție în termeni, fiind absolut imposibilă justificarea urgenței într-o asemenea situație. În limbajul specific specialiștilor în drept administrativ, adoptarea prin ordonanță de urgență a Codului administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenței prevăzute de Constituție, spun cadrele didactice universitare.

 

Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 și declarat neconstituțional

 

În opinia semnatarilor acestei scrisori, legislația în materia organizării și funcționării autorităților administrației publice trebuie adoptată de Parlament. Aceștia menționează că, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 și declarat neconstituțional, iar în asemenea situații procesul legislativ trebuie reluat.

„Semnatarii acestei scrisori își exprimă încrederea că argumentele obiective și tehnice vor prevala în deciziile Guvernului României din materia codificării dreptului administrativ și că Guvernul României va acționa în limitele competenței sale constituționale, eventual transformând proiectul de ordonanță de urgență în proiect de lege privind Codul administrativ, urmând ca acest proiect să fie depus în Parlament și supus dezbaterilor parlamentare. O astfel de soluție ar reprezenta o garanție nu numai pentru respectarea principiului separației puterilor în stat, dar și pentru asigurarea unei legislații clare, precise și predictibile pentru sistemul administrativ din România”, mai spun semnatarii scrisorii.

 

Semnatarii scrisorii

 

Aceștia sunt Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina și Monica Amalia Rațiu de la Facultatea de Drept a Universității din București, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest din Timișoara, Dacian Cosmin Dragoș și Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și de Manuel Guțan, de la Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga" din Sibiu.

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă. Premierul a afirmat că avizul CES este unul consultativ și că va vedea la următoarea ședință a Consiliului care sunt obiecțiile acestuia.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy