Prinţul Charles vine în România

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Prinţul Charles va efectua o vizită în România, miercuri, urmând ca înaltul reprezentant al Coroanei Britanice să fie primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi de către Custodele Coroanei, MS Margareta, la Palatul Elisabeta.

Primirea de la Palatul Cotroceni este programată la ora 14,45, fiind oferite oportunităţi de imagine pentru cameramanii şi fotografii oficiali, precum şi pentru fotoreporterii acreditaţi.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, imagini de la primirea Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, la Palatul Cotroceni vor fi transmise presei prin sistemul unic de transmisiune în direct şi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Consort îl vor primi la Palatul Elisabeta pe Alteţa Sa Regală Principele de Wales, aflat în vizită în ţara noastră.

Accesul reprezentanţilor mass-media va fi permis în perimetrul din faţa Palatului Elisabeta, pentru oportunităţi de imagine, atât la sosirea, cât şi la plecarea Principelui de Wales.

 

Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales va vizita centrul pentru refugiaţi ucraineni

 

Tot miercuri, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales va vizita centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat la Romexpo, pentru a vedea răspunsul excelent al autorităţilor române la criza umanitară ucraineană a ultimelor luni. Alteţa Sa Regală va fi însoţit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

Principele de Wales a vizitat Palatul Elisabeta în anii 2011, 2016, 2017 şi 2018. Principele de Wales este prezent, din 1998 încoace, aproape în fiecare an în ţara noastră, iar în Marea Britanie, Familia Regală a României participă anual la vizite publice sau oficiale.

 

Prinţul Charles, solemn şi dedicat, în primul său discurs al tronului

 

Prinţul Charles s-a aşezat pe tronul alocat consorţilor, folosit în trecut de tatăl lui, prinţul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani. La dreapta lui, locul rezervat de obicei tronului suveranei, care a împlinit recent vârsta de 96 de ani, a rămas gol.

În discursul său, ritmat de expresii precum "Guvernul Majestăţii Sale" şi "miniştrii Majestăţii Sale", în locul obişnuitelor cuvinte "Guvernul meu" şi "miniştrii mei" pronunţate de regina Elisabeta a II-a, prinţul Charles a detaliat principalele proiecte de lege ale Guvernului de la Londra pentru sesiunea parlamentară inaugurată marţi. Numeroase chestiuni - inclusiv puterea de cumpărare şi Irlanda de Nord - au fost trecute în revistă, precum şi "apărarea democraţiei" în lume, în special în Ucraina.

În Camera Lorzilor - camera superioară a Parlamentului britanic -, prinţul Charles a lecturat cu o voce gravă textul acestui discurs timp de aproape nouă minute.

Pe durata discursului, moştenitorul tronului britanic a privit de mai multe ori către parlamentarii prezenţi în sală.

După finalizarea lecturării textului, prinţul Charles, la fel cum a procedat atunci când a intrat în Camera Lorzilor, a urmat coroana plasată pe o pernă de catifea purpurie, salutându-i la ieşire pe parlamentarii aşezaţi în ambele jumătăţi ale sălii.

La stânga lui, în locul în care stătea el de obicei, s-a aşezat de această dată soţia lui, Camilla, în timp ce fiul său cel mare, prinţul William, în vârstă de 39 de ani, al doilea în ordinea de succesiune la tron, s-a aşezat la dreapta prinţului Charles şi a participat pentru prima dată la acest eveniment.

A fost pentru prima dată în aproape 60 de ani şi pentru a treia oară în cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a când suverana a lipsit de la acest eveniment anual.

Regina britanică şi-a delegat atribuţiile asociate acestui discurs doar de două ori: atunci când era însărcinată cu prinţii Andrew şi Edward, în 1959, respectiv în 1963.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel