Prețurile locuințelor din Italia, creșteri importante și în 2023. Care sunt orașele cu cele mai importante majorări

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Siena, unul din cele mai frumoase orașe din Toscana (Foto ilustrativ / Sursa: Unsplash)
Siena, unul din cele mai frumoase orașe din Toscana (Foto ilustrativ / Sursa: Unsplash)

Prețurile la imobiliare vor continua să crească în Italia și în 2023, dar situația pare mult mai bună în unele orașe decât în altele. Iată în ce zone cresc cel mai rapid prețurile locuințelor. Plănuiești să-ți cumperi o locuință în Italia? Prețurile cresc și în 2023.

 

Până în 2020, piața imobiliară din Italia a cunoscut un fenomen de stagnare, fiind îngreunată de un număr mare de proprietăți vechi și neglijate, care se dovedeau greu de vândut. Dar pandemia a dat peste cap piața imobiliară din Italia, ducând la prima creștere a prețurilor locuințelor din ultimii ani la sfârșitul primului trimestru din 2020.

Această tendință s-a menținut de atunci, iar experții din industrie prevăd cu prudență o nouă creștere a prețurilor în 2023, deși mai modestă decât se spera anterior.

Printre factorii care frânează creșterea se numără costul ridicat al vieții, care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, creșterea ratelor dobânzilor ipotecare, costul ridicat al materialelor de construcție și o economie în scădere. De asemenea, se așteaptă ca ipotecile să devină mai greu de obținut în 2023, ceea ce înseamnă că mai puține persoane vor putea face o achiziție.

Prețurile locuințelor din Italia se măresc și în 2023 

 

Dar, în ciuda tabloului sumbru în general, perspectivele variază semnificativ în întreaga țară, iar în unele orașe se așteaptă ca prețurile să crească semnificativ în acest an.

Un raport recent al Idealista Insights, echipa de cercetare a portalului de căutare de proprietăți, a analizat modificările prețurilor medii pe metru pătrat din anunțurile de proprietăți din cele mai mari orașe din Italia.

În 2022, prețul pe metru pătrat "a crescut, în general, în întreaga țară, cartierele "exclusiviste" devenind și mai inaccesibile pentru cumpărătorul mediu", se arată în raport. Dar, în timp ce orașele mai mari din nord au înregistrat o creștere generalizată a prețurilor, majoritatea orașelor din sud se luptă cu "stagnarea", potrivit raportului.

Florența, Milano și Roma, cele mai scumpe orașe în care să-ți cumperi o proprietate

 

Pe baza datelor Idealista, iată care sunt cele mai scumpe zece orașe din Italia pentru a cumpăra o proprietate, în ordinea ritmului de creștere a prețurilor.

Genova

Capitala Liguriei este al zecelea cel mai scump oraș din Italia pentru a trăi, dar prețurile cresc aici mai repede decât oriunde altundeva în medie, potrivit Idealista. O creștere de 4,5% este prognozată pentru Genova în 2023, ceea ce înseamnă că prețul pe metru pătrat va sări de la 1.602 la 1.674 de euro.

Bologna

Bologna înregistrează a doua cea mai mare creștere de preț din Italia față de 2022. Prețul mediu pe metru pătrat la nivelul orașului va crește cu aproximativ 3,9%, ajungând la 3.419 euro.

Verona

Pe locul șapte se află orașul lui Romeo și Julieta, unde creșterea prețurilor este substanțială, egală cu 3,2 la sută. Costul mediu va crește cu aproximativ 80 de euro pe metru pătrat, trecând de la 2.483 la 2.563 de euro pe metru pătrat.

Milano

Capitala economică a Italiei va rămâne cu ușurință cel mai scump oraș pentru achizițiile imobiliare, prețurile urmând să crească cu 2,9% față de 2022. Se așteaptă ca prețul mediu pe metru pătrat să depășească 5.300 de euro, cu 150 de euro mai mult decât în prezent, cu variații semnificative de preț între cartierele orașului.

Bari

Capitala regiunii Puglia din sud-estul țării va înregistra o creștere a prețurilor de 2,8%, prețul mediu pe metru pătrat la nivelul orașului urmând să treacă de la 1.909 euro la 1.962 euro - ceea ce îl face al nouălea cel mai scump oraș italian în care se pot cumpăra proprietăți și singurul oraș din sud care va înregistra o creștere semnificativă. 

Torino

Orașul din nord-vestul țării se poate aștepta la o creștere generală a prețurilor de 1,5 la sută, echivalentul a aproximativ 30 de euro în plus pe metru pătrat, pentru un preț final mediu de 1.979 de euro.

 Florența

Capitala toscană are în continuare al doilea cel mai mare preț și se poate aștepta la o creștere medie a prețului de 1,4 la sută, costul pe metru pătrat urmând să crească de la 4.128 la 4.184 de euro.

Roma

Capitala poate avea câteva cartiere foarte căutate și scumpe, dar prețurile medii generale vor rămâne în jurul valorii de 3.336 de euro, în ușoară creștere de la 3.360 în 2022. Acest lucru este egal cu o creștere de doar 0,76%.

Veneția

Veneția La Serenissima rămâne al cincilea cel mai scump oraș pentru a cumpăra o proprietate și în acest an, deoarece prețul mediu va rămâne aproape neschimbat, cu o reducere de -0,3 la sută, ceea ce înseamnă că costul pe metru pătrat va fi de aproximativ 3.090 de euro.

Napoli

Capitala sudului merge împotriva tendinței, fiind așteptată o scădere de -1,5 la sută a prețurilor locuințelor. Acest lucru înseamnă că prețul mediu pe metru pătrat va trece de la 2.737 la 2.696 de euro, o diferență de 41 de euro.

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel