Criza energetică generată de uriașa pană de curent care a afectat luni întreaga Peninsulă Iberică continuă să producă efecte majore în Spania. Miercuri, prețul mediu al energiei electrice pe piața angro a înregistrat o creștere dramatică de 450%, ajungând la 31,87 euro pe megawatt-oră (MWh), comparativ cu doar 5,79 euro cât era în ziua precedentă, scrie publicația spaniolă 20Minutos.
Între timp, compania feroviară Renfe a reușit să reia în totalitate operațiunile serviciilor publice pentru navetiști în marile noduri de transport din Madrid, Țara Bascilor, Comunitatea Valenciană, Asturias, Cantabria și Galicia. În Catalonia, serviciul Rodalies a fost de asemenea complet restabilit, după ce luni activitatea feroviară a fost puternic perturbată de lipsa de electricitate.
Guvernul spaniol nu a oferit încă o concluzie clară privind cauzele întreruperii. Toate ipotezele rămân deschise, inclusiv posibilitatea unui atac cibernetic, deși aceasta a fost respinsă în câteva ore de către Red Eléctrica, compania națională responsabilă cu gestionarea rețelei electrice, deținută în proporție de 20% de stat. Premierul Pedro Sánchez a criticat „imprudența” cu care au fost clasificate unele scenarii, făcând referire inclusiv la declarațiile conducerii Red Eléctrica, în frunte cu Beatriz Corredor, fost ministru socialist.
Se cer demisii în Spania, după pana de curent generalizată
Situația a generat tensiuni politice la nivel înalt. Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a cerut demiterea președintei Redeia (fosta Red Eléctrica), Beatriz Corredor, și a acuzat guvernul că ar fi gestionat defectuos sistemul energetic, din cauza unor „obsesii ideologice”. Într-o declarație de la Palatul Cibeles, Almeida a criticat vehement menținerea lui Corredor în funcție, afirmând că „dacă ți s-a întâmplat asta, lucrul rezonabil este să pleci”. Edilul a ironizat și declarațiile anterioare ale acesteia, potrivit cărora o asemenea situație nu se va mai repeta: „Aceeași care, acum câteva săptămâni, a spus că nu se va mai întâmpla... și tot ea spune și azi la fel.”
În ciuda reluării treptate a activităților esențiale, efectele economice și politice ale întreruperii de curent continuă să se resimtă acut, iar opinia publică cere răspunsuri clare și măsuri concrete pentru prevenirea unor episoade similare în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News