Zelenski, mesaj emoționant de pe străzile din Kiev: Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a îndemnat țările europene să facă mai mult pentru a ajuta, în timp ce și-a îndemnat cetățenii să reziste invaziei rusești.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, le-ar fi spus liderilor UE că "s-ar putea să fie ultima dată când mă vedeți în viață" în timpul unei convorbiri video.

În cea de-a doua zi de luptă, tancurile au intrat pentru prima dată în capitala Kiev. Oficialii ucraineni au declarat că au distribuit 18.000 de arme voluntarilor, precum și că au dat instrucțiuni despre cum să confecționeze bombe cu petrol.

„Tancurile rusești continuă să tragă asupra clădirilor rezidențiale din orașele noastre. Suntem cu toții aici, soldații noștri sunt aici... apărându-ne independența", a declarat apoi dl Zelensky într-o alocuțiune adresată națiunii.

SUA, Marea Britanie și UE au aplicat sancțiuni financiare Moscovei, dar nu au ajuns să elimine Rusia din sistemul bancar internațional, Swift. Cu toate acestea, dl Zelensky a declarat că națiunile occidentale - și în special Europa apropiată - trebuie să meargă mai departe și „să acționeze fără întârziere".

„Europa are suficientă forță pentru a opri această agresiune", a spus el.

 

 

Rusia își continuă asaltul dinspre nord, sud și est

 

„Coloanele de tancuri și atacurile aeriene sunt foarte asemănătoare cu ceea ce Europa a văzut cu mult timp în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceva ce n-ai fi crezut că mai vezi vreodată", a mai spus Zelensky. "Dar iată că se întâmplă din nou. Acum, în 2022. La 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial".

El a spus că trebuie luate în considerare toate contramăsurile - inclusiv aruncarea Rusiei din Swift, impunerea interdicțiilor de viză și închiderea spațiului aerian pentru Rusia.

Apelul președintelui ucrainean a fost lansat în contextul în care Rusia a oferit discuții cu Ucraina pentru prima dată de la începutul crizei, dar în condiții restrictive. Domnul Zelensky a încercat să discute cu Vladimir Putin încă dinainte de începerea invaziei.

Adresându-se forțelor armate, dl Zelensky a declarat: "Fiți puternici. Sunteți tot ceea ce avem. Sunteți tot ceea ce ne protejează statul nostru".

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța va continua să furnizeze arme Ucrainei și că va desfășura mii de soldați în Europa pentru a consolida apărarea națiunilor membre.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel