Preşedintele interimar al Peru şi-a anunţat demisia, după protestele violente din țară

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele interimar al Peru a demisionat duminică, în timp ce naţiunea a intrat în cea mai gravă criză constituţională din ultimele două decenii, după protestele masive declanşate când Congresul l-a demis pe liderul popular al naţiunii.

Într-o scurtă declarație televizată, Manuel Merino a spus că Congresul a acţionat în conformitate cu legea când l-a confirmat în funcţia de şef al statului, marţi, în ciuda acuzaţiilor protestatarilor, conform cărora legiuitorii ar fi organizat o lovitură de stat parlamentară, relatează Associated Press.

Politicianul a fost de acord să demisioneze după o noapte de nelinişte în care au fost ucişi doi tineri protestatari şi jumătate din cabinetul său a demisionat. Peruanii au salutat decizia, fluturând steagul naţiunii pe străzile din Lima.

 

„Cred că aceasta este cea mai gravă criză democratică”

 

Congresul a convocat duminică seara o sesiune de urgenţă pentru a alege un nou preşedinte. Între timp, ex-preşedintele Martín Vizcarra - a cărui destituire a generat criza - a cerut celei mai înalte instanţe din ţară să intervină.

„Nu se poate ca instituţia care ne-a adus în această criză, care a paralizat Peru, timp de cinci zile, să ne ofere o soluţie”, a spus Vizcarra, relatează Associated Press.

Peru are multe provocări în faţă: ţara are unnul dintre cele mai letale focare de coronavirus din lume şi analiştii politici spun că criza constituţională a pus în pericol democraţia ţării.

„Cred că aceasta este cea mai gravă criză democratică şi a drepturilor omului pe care am văzut-o de la Fujimori”, a spus analistul Alonso Gurmendi Dunkelberg, referindu-se la conducerea turbulentă a lui Alberto Fujimori din 1990 până în 2000.

 

Congresul l-a demis pe Vizcarra folosind o clauză care datează din secolul al XIX-lea

 

Congresul l-a demis pe Vizcarra folosind o clauză care datează din secolul al XIX-lea, care permite legislativului să demită un preşedinte pentru „incapacitate morală”. Legiuitorii l-au acuzat pe Vizcarra că a luat mită peste 630.000 de dolari în schimbul a două contracte, în timp ce era guvernator al unei mici provincii cu ani în urmă. Procurorii investighează acuzaţiile, dar Vizcarra nu a fost pus sub acuzare. El a negat vehement acuzaţiile.

Merino, anterior şef al Congresului, a devenit preşedinte interimar, dar guvernarea sa de şase zile a fost afectată de proteste constante. Politician şi fermier de orez, acesta a promis să respecte calendarul votului pentru un nou preşedinte programat pentru aprilie. Dar acest lucru nu a rezonat cu peruanii care nu au fost dispuşi să-l accepte. Pe măsură ce peruanii au ieşit în stradă, poliţia a răspuns cu bastoane, gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel