Preşedintele Aleksandr Lukaşenko infirmă participarea trupelor din Belarus în războiul cu Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a negat categoric vineri implicarea ţării sale în războiul împotriva Ucrainei, informează dpa.

"Armata Republicii Belarus nu a participat la operaţiunile speciale (ale Rusiei în Ucraina) şi nu intenţionează să participe. Nu este nevoie de aceasta", a spus Lukaşenko pentru mass-media de stat belaruse, folosind termenul folosit de Kremlin pentru invazie.

Oficial, Moscova îşi denumeşte invazia din Ucraina "o operaţiune militară specială", menită să "demilitarizeze" şi "denazifice" această ţară.

Potrivit lui Lukaşenko, Minskului nu i s-a cerut ca Belarus să participe la această "operaţiune militară". "Nu aveţi motive de îngrijorare", a afirmat preşedintele belarus.

Totodată, Lukaşenko a subliniat că frontierele Republicii Belarus cu Ucraina vor fi întărite. El a vorbit despre tentativele în curs de a atrage Belarusia în conflict.

Aleksandr Lukaşenko, numit de unii "ultimul dictator al Europei", i-a permis preşedintelui rus Vladimir Putin să folosească ţara sa pentru a desfăşura trupe ruse ce participă acum la invazia asupra Ucrainei. Avioane, elicoptere şi rachete ruse au fost desfăşurate de pe teritoriul belarus.

Republica Belarus este de asemenea locul unde sunt organizate negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană.

Guvernul ucrainean de la Kiev a afirmat la un moment dat că trupe belaruse luptă de asemenea în Ucraina sau se pregătesc să lupte.

 

La 1 martie, Vitaly Kirillovc confirma intrarea armatei din Belarus în regiunea Cernihov

 

Armata din Belarus a intrat în regiunea Cernihov. Acest lucru a fost confirmat de Vitaly Kirillov, speaker al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.

„Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv", se arată în comunicat.

Locuitorii din satele Slabin, Pakul și Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează transferul de echipament militar.

Locuitorii din Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează că la ora 11:30 a.m. a trecut un convoi bielorus de 33 de vehicule, dintre care 11 erau vehicule Grady. Telecomunicațiile mobile sunt bruiate.

Anterior, Centrul pentru Strategii de Apărare a raportat că există o probabilitate foarte mare ca autoproclamatul Guvern al Republicii Belarus (RB) să decidă implicarea Forțelor Armate belaruse în războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru înseamnă angajarea tuturor forțelor și echipamentelor Forțelor Aeriene din Belarus împotriva forțelor de apărare din Ucraina, scrie Mediafax.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel