Premierul spaniol Pedro Sanchez va fi prezent la București la începutul lunii iunie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Premierul spaniol Pedro Sanchez va fi prezent la București la începutul lunii iunie
Premierul spaniol Pedro Sanchez va fi prezent la București la începutul lunii iunie

Premierul spaniol Pedro Sanchez va veni la București la începutul lunii iunie, a anunțat, marți, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Valencia.

"Curând o să mai avem o întâlnire importantă la Bucureşti: la începutul lunii iunie, prim-ministrul Sanchez va face din nou o vizită în România. Momentul de astăzi este într-adevăr unul foarte important, pentru că această Trilaterală cu Spania şi cu Polonia întăreşte coordonarea noastră atât la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte priorităţile de pe agenda europeană, care nu sunt puţine, dar şi la nivelul NATO, pentru că ambele state, şi Spania, dar şi Polonia, ca parteneri strategici ai României, au o contribuţie importantă la securizarea Flancului Estic al Alianţei, în acest context de securitate", a transmis şeful diplomaţiei române.

 

Dubla cetățenie, subiectul principal al întâlnirii



El a abordat și o problemă care se află pe agenda celor din diaspora din Spania: cea a dublei cetățenii - română și spaniolă. Potrivit legii, un cetățean spaniol poate avea dublă cetățenie doar în cazuri excepționale, menționate în acordurile acestei țări cu statele partenere.

În acest sens, Aurescu a precizat că s-a stabilit crearea unui grup de lucru bilateral.

"Foarte curând vom primi proiectul de acord din partea Guvernului spaniol şi sper ca până la începutul verii să putem să finalizăm acest text. Asta înseamnă că undeva până la finalul anului acordul ar putea să intre în vigoare, dacă toate procedurile vor fi îndeplinite în parametri normali, care ţin de legislaţia fiecărui stat", a detaliat Bogdan Aurescu.

Ministrul a adăugat că își dorește ca ei (românii de acolo, n.r.) să se întoarcă în țară sau să transmită mai departe experiența lor.

"Dacă avem mai mulţi români aleşi în structuri locale, cred că este un element care creşte nivelul de influenţă al comunităţii româneşti în societatea spaniolă. Aceasta înseamnă că putem să apărăm mai bine drepturile, interesele reprezentanţilor comunităţii româneşti", a subliniat Bogdan Aurescu.

Vezi și

 

Ministerul spaniol de Externe anunță că cetățenii români vor putea avea dublă cetățenie spaniolă

 

Ministrul José Manuel Albares a dat asigurări că Spania va depune eforturi pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen.

Cetățenii români rezidenți în Spania vor putea avea dublă cetățenie fără a renunța la naționalitatea de origine. Acest lucru înseamnă 150.000 de persoane în regiunea Valencia și peste un milion în întreaga Spanie.

Declarația a fost făcută de ministrul de externe, José Manuel Albares, care s-a întâlnit luni, la Valencia, cu omologii săi din România, Bogdan Aurescu, și Polonia, Zbigniew Rau, în cadrul unei reuniuni trilaterale botezate "Trio-ul de la València".

Albares a lăudat buna integrare și contribuția la economie a comunității românești, care de acum înainte va putea dobândi cetățenia spaniolă fără a renunța la a sa.

Împreună cu Aurescu, ministrul de externe a remarcat că va susține candidatura României pentru aderarea la spațiul Schengen în cele șase luni de președinție a Uniunii Europene. Albares a dat asigurări că "dacă ar fi fost după Spania, România ar fi fost deja în Schengen".

O altă noutate anunțată de Albares, care pregătește terenul pentru președinție, este o reuniune în Balcani pentru a aborda problemele geopolitice împreună cu cele două țări care se întâlnesc astăzi, conform presei spaniole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel