Premierul italian Mario Draghi denunţă „aroganţa“ Rusiei şi vrea Ucraina în UE, după discursul lui Zelenski în fața Parlamentului

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele ucrainean Zelenski a vorbit printr-o legătură video în fața Parlamentului italian. „Ucraina a demonstrat o rezistenţă "eroică" împotriva invaziei ruse“, a declarat marţi premierul italian Mario Draghi, adăugând că Italia va sprijini cererea Kievului de a adera la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

"Aroganţa guvernului rus a intrat în coliziune cu demnitatea poporului ucrainean, care a reuşit să frâneze obiectivele expansioniste ale Moscovei şi să impună un cost uriaş armatei invadatoare", a spus Draghi în faţa parlamentului.

Premierul italian a făcut aceste declaraţii după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a rostit un discurs în faţa parlamentului italian în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Președintele ucrainean Zelenski a vorbit printr-o legătură video în fața Parlamentului italian, în timp ce războiul cu Rusia a ajuns la a 27-a zi: "Trebuie să oprești o persoană pentru ca milioane de oameni să supraviețuiască", a spus el referindu-se la Putin.

Zelenski, discurs în fața Parlamentului din Italia

 

Volodymyr Zelenski vorbește în fața Parlamentului italian, prin legătură video de la Kiev. În timp ce războiul cu Rusia lui Putin durează de aproape o lună, președintele ucrainean rămâne în capitală și continuă să ceară ajutorul tuturor democrațiilor occidentale. Iar Italia nu face excepție.

După discursuri în multe parlamente europene și nu numai, a venit timpul pentru Italia: "Dragă popor italian, astăzi am vorbit cu Papa Francisc și mi-a spus cuvinte foarte importante. Înțeleg că vreți pace și că trebuie să vă apărați. Militarii și civilii își apără patria. Oamenii noștri au devenit militari când au văzut ce rău aduce inamicul, câtă devastare lasă în urmă și câtă vărsare de sânge vor să vadă", a început președintele Zelenski.

"Sunt mii de răniți, zeci de mii de familii distruse. Milioane de case abandonate. Toate acestea din cauza unei singure persoane. În orașe, morții sunt îngropați în gropi comune și în parcuri. Fiecare zi de război ia viețile mai multor copii, 117 până acum, dar nu s-a terminat. Rachetele rusești nu se opresc din ucis", a continuat liderul ucrainean: "Unele orașe sunt complet distruse, cum ar fi Mariupol, unde se aflau jumătate de milion de oameni ca la Genova. Acum nu mai există decât ruine, imaginați-vă Genova complet arsă după trei săptămâni de asediu".

Zelenski: „Ținta lui Putin este Europa, vrea să vă distrugă valorile. Ucraina este poarta de intrare“

 

În cea mai mare parte a discursului său, președintele Zelenski s-a referit la relația sa cu Italia:

„La Kiev, sirenele sună în fiecare zi și bombele cad în fiecare noapte. Trupele rusești torturează, violează și răpesc copii și ne iau bunurile în camioane. Acest lucru a fost făcut în Europa de către naziști atunci când au ocupat alte țări. Armata rusă a minat, de asemenea, marea din apropierea porturilor noastre. Trebuie să facem tot posibilul pentru a asigura pacea și războiul organizat timp de decenii de o singură persoană, care a făcut bani din petrol și gaze și a organizat acest război.

Ținta lui (n.r. Putin) este Europa, vrea să vă distrugă valorile. Ucraina este poarta de intrare pentru armata rusă. Ei vor să intre în Europa, dar barbaria nu trebuie să intre.

Ucrainenii au fost alături de voi în timpul pandemiei Covid, iar Italia ne-a sprijinit în timpul inundațiilor. Invazia durează de 27 de zile, practic de o lună. Avem nevoie de mai multe sancțiuni și de mai multă presiune. Consecințele acestui război sunt resimțite în diferite părți ale lumii și nu numai în Europa.

Foametea se apropie pentru multe țări, Ucraina este un exportator de alimente, dar cum putem semăna sub loviturile artileriei rusești. În timp ce inamicul ne bombardează câmpurile. Nu putem exporta porumb, grâu, petrol. Prețurile sunt în creștere, zeci de milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor în fața țărmurilor dumneavoastră“, a afirmat Zelenski.

Premierul italian Mario Draghi denunţă „aroganţa“ Rusiei şi vrea Ucraina în UE

 

"Îi cunoașteți bine pe ucraineni, sunt un popor european ca și voi. Știți bine cine comandă lupta. Cu toții folosesc Italia ca loc de vacanță, nu trebuie să-i primiți pe acești oameni. Trebuie să le înghețăm proprietățile, conturile și să le sechestrăm bărcile și iahturile. Trebuie să îi oprim pe toți cei care iau decizii în Rusia", a mai explicat Zelenski, care a adăugat: "Nu trebuie să faceți excepții pentru băncile rusești. Trebuie să opriți crimele. Trebuie să protejăm familiile ucrainene, să readucem pacea, să curățăm teritoriul de mine și să reconstruim Ucraina după război împreună, împreună cu Uniunea Europeană."

"Apreciez țara voastră, puterea voastră, sinceritatea, ospitalitatea, am văzut ce sunt familiile voastre. Vă mulțumesc pentru că îi primiți pe ucrainenii salvați din război. În Italia sunt peste 70 de mii de concetățeni ai noștri, dintre care peste 25 de mii sunt copii, primiți în familiile voastre“, a afirmat Zelenski. „Zeci de copii ucraineni se află în spitalele voastre, vă mulțumim și sperăm că se vor putea întoarce curând acasă. Într-o Ucraina a păcii. Din prima zi în care ne-ai împărtășit durerea, trebuie să oprești o persoană pentru ca milioane de oameni să supraviețuiască" - a conchis președintele ucrainean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel