Premierul Ciucă a dispus ca românii surprinși de cutremur în Turcia să fie repatriați de îndată

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul României și-a exprimat solidaritatea față de persoanele afectate de cutremurul produs în Turcia. Nicolae Ciucă a anunțat că România este dispusă să ofere ajutor în urma seismului de 7,8 grade Totodată, premierul ar fi dat ordin ca românii aflați în Turcia prin programul Erasmus și surprinși de cutremur să fie repatriați cu o aeronavă cu care va ajunge o echipă RO-USAR, cu personal specializat în astfel de situații din cadrul IGSU.

Gândurile noastre sunt alături de oamenii din Turcia, la familiile victimelor și la toți cei răniți sau afectați de devastatorul seism care a lovit Gaziantep. România este pregătită să ofere ajutor”, a scris premierul Ciucă pe Twitter.

Potrivit Antena 3, premeirul a dispus măsuri speciale pentru repatrierea studenților captivi în Turcia. "Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia", transmite guvernul.

 

MAE: Mai mulți români, surprinși de cutremur într-un hotel din Turcia

 

Premierul Ciucă a dispus ca românii surprinși de cutremur în Turcia, să fie repatriați de îndată 

 

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei. În această dimineață a fost convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU, în urma solicitării autoritățile din Turcia pentru acordarea de asistență internațională. 

În urma ședinței s-a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, cu personal specializat în astfel de situații din cadrul IGSU.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al Guvernului României. 

 

România trimite salvatori în Turcia, țară devastată de un cutremur cu magnitudinea 7,8

 

Potrivit sursei citate, sprijinul României se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, indică sursa citată.

Cutremur devastator în Turcia

 

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

În urma seismului, guvernul turc a instituit o alertă de nivel 4 și a solicitat ajutor internațional.

Cel puţin 670 de persoane au murit şi alte sute au fost rănite, a anunţat luni un reprezentant oficial la televiziunea de stat."Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi", a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel