Premieră în România: Doi bărbați au primit brăţări electronice de supraveghere, după ce şi-au agresat partenerele de viaţă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
bratara_supravgherere
bratara_supravgherere

În România au fost montate primele două brăţări electronice de supraveghere unor bărbaţi care şi-au agresat partenerele de viaţă. Este prima etapă a acestui proces de monitorizare a persoanelor agresive. 

Pentru început vizează judeţele Iaşi, Mureş, Vrancea şi municipiul Bucureşti, urmând ca peste trei ani să fie implementat în toată ţara. Practic, brăţara emite semnale sonore când agresorul se apropie prea mult de victimă, iar alerta se transmite şi la serviciul 112. Una din brăţări a fost montată la Bucureşti, iar cealaltă la Mureş.

Poliţiştii Secţiei rurale Târnăveni au fost sesizaţi prin apel la 112 că pe raza satului Idiciu, comuna Bahnea, ar avea loc un scandal în familie. La faţa locului au constatat că o femeie de 35 de ani, care prezenta urme de violenţă, ar fi fost agresată de către concubin.

Doi români au primit brăţări electronice de supraveghere, după ce şi-au agresat partenerele de viaţă

 

Bărbatul de 29 de ani a fost condus la sediul poliţiei pentru verificări şi luarea măsurilor legale. A fost emis un ordin de protecţie provizoriu împotriva bărbatului şi a fost montat primul dispozitiv de supraveghere electronică din judeţul Mureş. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.

Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, în raport de anumite reguli: identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei protejate care poartă dispozitivele electronice este cunoscută doar de organul de supraveghere.

Dispozitivul avertizează cu privire la apropiere, părăsirea neautorizată a imobilului, depăşirea neautorizată a unui perimetru stabilit, intrarea neautorizată într-un perimetru stabilit.

Violenţa domestică este o problemă serioasă şi în creştere în România. Datele poliţiei arată că în primele 8 luni ale anului au fost reclamate aproape 37.000 de astfel de agresiuni. Numărul real ar putea fi însă mai mare, în condiţiile în care multe din fapte nu sunt reclamate, potrivit Rador.

În ce constă sistemul de monitorizare a victimelor violenței domestice

 

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brăţara care se prinde de gleznă ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâini agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma.

Brăţara conţine elemente de siguranţă care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa.

Există şi kituri cu telefoane pentru multiple persoane protejate, victime ale violenţei domestice.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Conform Poliției Române, utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel