Praz cu măsline - rețeta tradițională oltenească publicată în cartea Sandei Marin din 1940

Praz cu măsline - rețeta traditională oltenească din 1940
Praz cu măsline - rețeta traditională oltenească din 1940

Praz cu măsline este o rețetă tradițională oltenească foarte simplă, potrivită de a fi servită atât caldă, cât și rece.  

Praz cu măsline este o mâncare de post extrem de gustoasă din zona Olteniei. În ultima vreme au fost publicate mai multe variații ale acestei rețete, însă ne vom concentra pe cea originală, publicată în celebra carte de bucate "Bucătăria Satului" de Sanda Marin, publicată în anul 1940.

Citește și Budincă de cartofi cu franzelă. Un preparat foarte simplu din caietul de rețete al bunicii

Ingrediente

 

- 5-6 fire praz proaspăt

- 3 linguri de ulei

- 1/2 lingură făină

- 1 lingură bulion de roșii

- 1 lingură oțet

- 15-20 măsline fără sâmburi  

- 2-3 foi de dafin

- sare

Vezi și: Mălai Dulce - Rețeta bunicii care l-a impresionat pe Papa Francisc în România

Praz cu măsline - rețeta tradițională. Mod de preparare

 

Firele de praz se curăță bine și se taie rondele partea tare și alba a prazului. După ce le-am tăiat rondele, le punem în apă fierbinte cu sare și se lasă pe foc 5-6 minute. Prazul nu se fierbe foarte mult, pentru că acesta trebuie să rămână tare. 

Separat, se pun într-o tigaie 2 linguri de ulei și se lasă să se încingă bine. Scurgem foarte bine rondelele de praz și le punem în tigaie până încep să se rumenească. Prazul nu se prăjește în exces, doar se rumenește. 

Luăm altă tigaie în care punem o jumătate de lingură de făină cu o lingură de ulei. Amestecul se stinge cu puțină apă, iar apoi se adaugă o lingură de bulion, o lingură de oțet și foile de dafin.

În acest moment avem prazul rumenit și sosul pe bază de făină. Se amestecă prazul cu sosul și se bagă în cuptorul încins la 180 de grade într-un recipient termorezistent.

Când e aproape gata, se adaugă măslinele spălate și se potrivește amestecul de sare.

Se servește neapărat cu pâine proaspătă, în fața televizorului la Nea Mărin Miliardar. 

Această rețetă tradițională de praz cu măsline se poate asezona cu pătrunjel sau cu lămâie pentru a corecta aciditatea. De asemenea, se mai poate pune și ardei proaspăt.

Dacă ți-a plăcut această rețetă, poate îți va plăcea și rețeta de Varză a la Cluj, tradițională din Ardeal.

[citeste si] 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy