Prăjitura Învârtită, cu nucă: Secretul bunicii pentru desertul autentic românesc

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Prajitura Învartită, cu nucă
Prajitura Învartită, cu nucă

Prăjitura Învârtită, cu nucă, este de fapt o plăcintă tradițională din zona Moldovei. Desertul se numește astfel pentru că sulurile de plăcintă se învârt până formează o spirală apo, când se pune în tavă, se învârt iarăși sub forma unui melc.

Învârtita e o plăcintă pe care Bunicile și străbunicile noastre o găteau, de cele mai multe ori, la sfârșit de săptămână. Străbunica o umplea cu untură și zahăr, atunci când avea... Rețeta a fost îmbunătățită apoi de generațiile următoare care o pregăteau cu brânză de vaci, mere rase sau nuci măcinate.

Citește și Rețetă de prăjitură deșteaptă. Se face în 15 minute și chiar se prepară singură

La Învărtită problema este legată de timpii de așteptare, care sunt foarte importanți. De fapt acesta este tot secretul: aluatul se relaxează și se formează frumos foile.

Ingrediente necesare

 

pentru aluat:


1kg făină

2 ouă

1 linguriță sare

1 linguriță zahăr

150 ml ulei

500 ml apă călduță

50 gr drojdie proaspătă


pentru umplutură:


500 gr miez nuca

250 gr zahăr


pentru uns:


50 ml ulei


pentru sirop:


150 ml apă

150 gr zahăr

Vezi și: Prăjitura cu foi „Lica“: Desertul ușor și ieftin cu caramel delicios, „vedetă“ în caietul mamei

Prăjitura Învârtită, cu nucă - Mod de preparare:

 

Aluat:

Pregătim mai întâi o maia: frecăm drojdia cu o linguriță de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm apă călduță și făină până obținem o maia pe care o lăsăm la dospit. Punem făină într-un bol, adăugăm ouăle bătute ușor, maiaua și apă călduță.

Începem să frământăm adăugând uleiul puțin câte puțin până obținem un aluat moale și elastic pe care îl lăsăm la dospit până își dublează volumul. Răsturnăm aluatul pe masă de lucru presărată cu puțină făină și frământăm până obținem o bilă de aluat compactă care nu se mai lipește de mâini.

Presăram masă de lucru cu puțină făină. Avem două variante: fie se face o singură învârtita mare pe care o vom coace în formă rotundă fie facem mai multe învârtite mici. Se întinde o foaie de aluat foarte subțire, cam cât grosimea unei monede.

Secretul Învârtitei



Nuca, prăjită câteva minute în cuptor sau în tigaie, se mărunțește (la robot).

Presăram ulei pe suprafață foii și apoi presăram nuca și zahăr pe toată suprafață. Stratul de nuca nu trebuie să fie gros. Rulăm strâns foaia astfel încât să obținem un sul.

Sulul de aluat obținut îl vom ține de capete și îl învârtim până obținem o spirală. De aici și numele de învârtită pe care îl poartă această plăcintă. Răsucim sulul de aluat astfel încât să formăm un melc iar capătul îl introducem în interior și îl presam ușor.

Așezăm învârtita în tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu unt să făină Ungem învârtita cu ulei pe toată suprafață. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40 minute sau până ce învârtitele se rumenesc ușor.

Facem un sirop din apă și zahăr cu care însiropăm învârtitele imediat după ce le scoatem din cuptor.


Dacă v-a plăcut rețeta de Învârtită cu nucă, pteți încerca și Mălai Dulce - Rețeta bunicii care l-a impresionat pe Papa Francisc în România

(Sursa: caietulcuretete.com)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel