Portugalia vrea lege contra nepotismului în funcţii de conducere. Proiectul, înaintat în Parlament

Andreea Cosma |
Data publicării:

Un proiect de lege care interzice angajarea membrilor aceleiaşi familii în abinetele ministeriale, înaintat pentru dezbatere în parlamentul din Portugalia. Vineri a avut loc o demisie din Guvernul de la Lisabona în acest context, scrie AFP.

Joao Alexandre Ferreira Ruivo, membru al Secretariatului de Stat pentru Dezvoltare Regională căsătorit cu secretarul de stat pentru Cultură, Angela Ferreira, a demisionat din funcţie, a anunţat Jurnalul Oficial, fără a face alte precizări.

Mass-media locale fac legătura între această demisie şi polemica ce afectează în prezent guvernul socialist şi care a făcut ca partidul aflat la putere să propună un text de lege care să interzică angajarea membrilor uneia şi aceleiaşi familii în structurile puterii.

"Acest proiect, care are drept obiectiv de a introduce modificări în legislaţia asupra numirilor (în funcţie), a fost înaintat joi Comisiei parlamentare pentru Transparenţă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului parlamentar al Partidului Socialist (PS) din Portugalia.

Interdicţia va viza în cadrul uneia şi aceleiaşi familii rudele pe linie ascendentă, descendenţii, consorţii şi "rudele până la gradul al patrulea", potrivit acestui proiect de lege al socialiştilor publicat pe website-ul lor.

Textul de lege, pe care aceştia din urmă doresc să-l vadă aprobat până în iulie, va fi aplicat "în toate cabinetele membrilor guvernului, în structurile de sprijin ale deputaţilor, ale municipalităţilor", a anunţat PS.

Iniţiativa vine după acuzaţii lansate împotriva guvernului socialist, conform cărora acesta tolerează angajarea de membri ai uneia şi aceleiaşi familii în cadrul executivului, în condiţiile în care se apropie alegerile europene din mai şi cele legislative din octombrie.

"Familygate", după cum a supranumit presa acest scandal, a dus deja la demisia, săptămâna trecută, a secretarului de stat pentru Mediu, Carlos Martins, ţintă a criticilor după ce şi-a angajat un văr ca adjunct al şefului său de cabinet.

Guvernul portughez numără printre miniştrii săi un cuplu, din octombrie 2017, şi un tată cu fiica sa, de la mijlocul lui februarie.

Polemica a căpătat amploare după ce presa a descoperit mai multe alte legături de rudenie nu doar între membrii guvernului, ci şi în cadrul diferitor cabinete ministeriale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel