Populația Germaniei crește rapid, în urma fluxului tot mai mare de migranți. Ar putea ajunge la 86 de milioane de locuitori în 2030

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Potrivit unui studiu din luna august al Deutsche Bank, Germania ar putea avea aproape 86 de milioane de locuitori, în 2030. Țara se confruntă cu un aflux de imigrație record, cel mai mare din 1990. 

Potrivit actualului Monitor al Germaniei de la Deutsche Bank Research, numărul de locuitori va crește la aproape 86 de milioane în 2030, cu cinci milioane mai mult decât în ​​2011, transmite Hotnews. Iar acest lucru se datorează în primul rand imigrației, care aduce cu sine consecințe, de exemplu pe piața muncii și a locuințelor.

Aproximativ 329.200 de persoane au venit în Germania în 2021, aproximativ același număr ca înainte de pandemie – în principal din cauza mișcărilor de refugiați din Siria și Afganistan, în a doua jumătate a anului.

În acest an, Deutsche Bank Research se așteaptă la 1,3 milioane de refugiați numai din Ucraina, din cauza războiului de agresiune rusesc. Pentru 2023, analiștii se așteaptă la încă 260.000 de ucraineni.

Ce avantaje are Germania în urma exploziei demografice

 

Potrivit prognozei, numărul de locuitori din Germania va crește de la 83,3 milioane în 2021, la 84,9 milioane și 85,4 milioane în 2022 și 2023. „Aceasta ar însemna că valul de refugiați ar fi semnificativ mai mare decât în ​​2015”, se arată în studiu. Probabil că va fi depășit doar de imigrația de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Consecințele acestei imigrații variază între șansă și risc. Economiștii de la Deutsche Bank Research se așteaptă mai ales ca deficitul de locuințe să se agraveze, pentru moment. Există două milioane de apartamente vacante în Germania, dar de obicei în afara zonelor metropolitane spre care se îndreaptă de preferință refugiații.

În plus, obiectivele naționale privind emisiile de CO2 sunt mai greu de îndeplinit. Emisiile globale de CO2 și consumul global de resurse au avut tendința de a crește, mai ales atunci când oamenii au imigrat din țări cu un nivel de trai semnificativ mai scăzut.

Analiştii înregistrează însă un consum crescut şi, prin urmare, un impuls pozitiv pentru economie. Mai presus de toate, însă: „Va fi atenuată lipsa de specialiști și de muncitori calificați, iar efectele negative ale societății îmbătrânite vor fi atenuate.” Economiștii sunt convinși: „Pe termen lung, aspectele pozitive ar trebui să le depășească, cu mult, pe cele negative. "

Penurie de muncitori calificați

 

Potrivit unui studiu al Institutului Economic German (IW), în Germania există o penurie de peste jumătate de milion de muncitori calificați. Lipsa de personal în asistență socială, educație, îngrijire, meșteșuguri și tehnologia informației este deosebit de mare, așa cum a anunțat IW chiar săptămâna trecută.

Dar ce se întâmplă dacă ucrainenii care au fugit în Germania se întorc imediat după încheierea războiului și nu sunt deloc disponibili pe piața muncii din Germania, sau doar pentru o perioadă scurtă de timp? „Există motive întemeiate pentru care refugiații din Ucraina rămân în Germania”, explică autorul studiului, Jochen Möbert. „Sunt bineveniți în Germania și sunt necesari, cuvântul cheie fiind deficit de muncitori calificați”.

Frank Swiaczny, demograf la Institutul Federal de Cercetare a Populației (BiB), consideră că ipotezele avansate de Deutsche Bank Research sunt fundamental plauzibile, așa cum explică într-un interviu acordat FOCUS online. Totuși, el subliniază că prognoza pe termen mediu a imigrației din Ucraina este supusă unei anumite incertitudini.

„Oamenii care au fugit la noi din Ucraina sunt relativ bine educați, mulți vor să rămână în Germania”, spune Swiaczny. Prin urmare, este destul de probabil ca aceștia să se poată integra bine. Imigrația, în special din Ucraina, ar putea fi și mai mare în următorii câțiva ani.

În momentul de față, în principal femeile fără partener și copiii au fugit in Vest, din cauza războiului. „În cazul în care se va realiza o stabilizare și mulți rămân în Germania definitiv, atunci foarte probabil va avea loc o reîntregire a familiei”, adaugă Swiaczny, potrivit sursei citate.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel