PNL, APEL la Dăncilă în SCANDALUL alocațiilor copiilor ROMÂNI din Austria

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Deputatul PNL Daniel Gheorghe solicită Guvernului să sesizeze Comisia Europeană pentru a declanșa procedurea de infringement împotriva Austriei, după decizia de diminuare a alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat.

„Cer Guvernului României să sesizeze de îndată Comisia Europeană, în vederea declanșării procedurii de infringement împotriva Austriei în legătură cu legislația discriminatorie privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți români. Ca urmare a intrării în vigoare a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din Austria în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului, solicit Guvernului României să acționeze de îndată pentru protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor săi, în sensul sesizării Comisiei Europene în vederea lansării unei proceduri de infringement împotriva Austriei.

Cetățenii români au dreptul de a se stabili și lucra în orice alt stat membru UE decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții precum cetățenii acesteia, fără nicio formă de discriminare. Or, în cazul de față, avem de-a face cu o vădită formă de discriminare, care afectează mii de familii de români, ceea ce este inacceptabil. Decidenții politici ar face bine să nu mai doarmă în bocanci și să ia exemplul altor state din regiune, care au adoptat ferm și clar măsuri similare de retorsiune. Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, domnule ministru de Externe Teodor Meleșcanu, Aveți de gând să vegheați la respectarea drepturilor și intereselor cetățenilor români sau nu vă pasă deloc?", a adăugat Gheorghe.

Citește și Alocații Austria. Situația copiilor români, discutată în Parlament

Parlamentul de la Viena a adoptat, în luna octombrie a anului trecut, un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă, informează agenţia APA. Conform noului sistem de calcul, copiii imigranţilor vest-europeni ar urma să primească alocaţii mai mari, iar cei est-europeni mai mici.

Comisia Europeană a reacţionat pe data de 7 ianuarie 2018, după ce Austria a decis diminuarea alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat, arătând că aceştia trebuie să primească "aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor", a transmis Daniel Gheorghe, astăzi, într-un comunicat de presă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel