PLUS susţine acordul propus de preşedintele Iohannis, însă solicită o dezbatere

Liviu Ludovic / 5 iun 2019, 18:31 Salveaza PDF Comentarii

PLUS susţine acordul propus de preşedintele Klaus Iohannis după consultările de marţi şi miercuri cu partidele parlamentare şi solicită începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanţei constituţionale, a legilor Justiţiei şi a Codurilor penale.

"Ne bucură propunerea preşedintelui Iohannis în ceea ce priveşte un acord naţional cu privire la Justiţie. Aşa cum românii au susţinut în mod constant, Justiţia trebuie să fie independentă de politică. Prin urmare, PLUS susţine pe deplin punctele acordului propus", se arată într-un comunicat al partidului condus de Dacian Cioloş remis miercuri AGERPRES.

Pe de altă parte, reprezentanţii PLUS consideră că există încă trei puncte care nu pot lipsi din acord.

"Reforma Curţii Constituţionale a României. Arbitrul ultim al tuturor încercărilor PSD din ultimii doi ani de a modifica legislaţia Justiţiei şi Codurile penale a fost CCR. Din păcate, politizarea acestei instituţii, datorată în primul rând modului de desemnare a judecătorilor constituţionali, a înlăturat încrederea românilor în deciziile sale. Solicităm începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanţei constituţionale, care să aibă drept rezultat revizuirea dispoziţiilor constituţionale actuale. Fără penali în funcţii publice. Dincolo de discuţii largi privitoare la integritatea funcţiei publice, Constituţia României trebuie să prevadă clar că 'Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării'. Este voinţa a un milion de români, iar politicienii trebuie să o respecte şi să supună referendumului revizuirea Constituţiei în acest sens", se menţionează în comunicatul citat.

De asemenea, PLUS consideră că Justiţia şi legislaţia penală au nevoie de schimbări, dar acestea trebuie să fie făcute de către profesionişti.

"Propunem organizarea de dezbateri publice privitoare la reforma legislaţiei justiţiei şi legislaţiei penale, la care să participe deopotrivă reprezentanţi ai magistraţilor, ai societăţii civile şi ai mediului universitar. Propunem ca aceste dezbateri să aibă drept punct de plecare proiectul de lege pregătit de către Ministerul Justiţiei în 2016, după consultări realizate în marile centre universitare din ţară", mai informează sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, miercuri, partidele parlamentare să semneze un acord naţional pentru România europeană.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy