Pericolul activării articolului 7 nu a trecut. JUROVA: "Depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Declaraţie tranşantă din partea comisarului european pentru Justiţie, Vera Jourova. Aceasta a spus, la Bucureşti, că în funcţie de ceea ce se va întâmpla zilele următoare, se va decide dacă se impune activarea articolului 7 în cazul României, adică suspendarea dreptului de vot în Parlamentul European.

Jurova a participat la conferinţa "Ziua europeană a competiţiei şi a consumatorilor" şi, la plecare, a fost întrebată de jurnalişti ce măsuri va lua Comisia Europeană la adresa României, dacă Guvernul va aproba ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei.

"Nu voi specula pe această temă. Domnul Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans n.r.) a fost destul de clar ieri că vrem să vedem rezultate pozitive ale dialogului nostru. Pentru noi, aceste două ordonanţe sunt paşi spre o direcţie foarte greşită şi aşteptăm reacţii din partea Guvernului, sperând că Guvernul va reveni pe drumul normal care a fost atât de pozitiv şi de succes în ultimii zece ani. Nu voi specula care vor fi paşii următori, dar va fi o reacţie", a spus ea.

Întrebată dacă Comisia Europeană se gândeşte la activarea articolului 7 în cazul României, oficialul european a afirmat: "Nu încă, dar este o măsură pe care, după cum ştiţi, nu am ezitat să o luăm în cazul Poloniei".

Jurnaliştii au insistat să afle dacă există acest risc pentru România în prezent. "Trebuie să discutăm în continuare şi depinde de ceea ce se va întâmpla în România zilele următoare", a răspuns Jourova.

"Statul de drept, imparţialitatea sistemului judiciar nu sunt doar aspecte interne, ci sunt o problemă europeană. Există standarde care trebuie respectate în toate statele. Aşa cum am spus, încă sperăm că dialogul va aduce rezultatele pe care le dorim. Ştiu că va avea loc o altă dezbatere între domnul vicepreşedinte Timmermans şi doamna prim-ministru Dăncilă şi sperăm că vom ajunge la un rezultat pozitiv", a susţinut ea.

Referitor la referendum, Jurova a arătat că, personal, crede în utilitatea instrumentelor directe de democraţie, însă aceasta este o decizie a statului pe care nu o comentează. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel