Pensiile italienilor plătite de imigranți

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Ianis Hagi.
Ianis Hagi.
Cele 2,3 miilioane de imigranții contribuie la PIB-ul Italiei cu 125 de miliarde, echivalentul a 8,6% din bogăţia naţională.

 

«În Italia 620.000 de italieni trebuie să mulţumească imigranţilor: ei sunt cei care "le plătesc" pensiile». Astfel începe articolul lui Vladimir Polchi din La Repubblica care analizează datele Raportului 2015 privind economia imigraţiei, realizat de Fundaţia Leone Moressa. 

 

În ultimul an lucrătorii străini au plătit 10,29 de miliarde de euro cu titlul de contribuţii de protecţie socială. Inps ştie bine acest lucru: fiind cu precădere la vârsta muncii, imigranţii sunt în special contribuabili. Astăzi populaţia de peste 75 de ani reprezintă 11,9% în rândul italienilor şi numai 0,9% în cel al străinilor.

 

Comoara "noilor italieni" este descoperită de Raportul 2015 privind economia imigraţiei al Fundaţiei Moressa, care a fost prezentat pe 22 octombrie la Roma.

 

Raportul 2015 enumeră alte aspecte ale imigraţiei care influenţează economia ţării. Primul se referă la PIB-ul produs de 2,3 de milioane de ocupaţi străini: o valoare adăugată de 125 de miliarde, echivalentul a 8,6% din bogăţia naţională.

 

Potrivit estimărilor Istat, în 10 ani străinii din Italia vor depăşi cota de 8 milioane, cu o incidenţă de 13,1% în rândul populaţiei totale. În 2050, vor reprezenta o cincime din populaţie, în timp ce un italian din patru (23,1%) va avea peste 75 de ani.

 

«Date care evidenţiază importanţa imigranţilor în ţara noastră – subliniază cercetătorii de la Moressa. Astăzi, 1 italian din 10 are peste 75 de ani, în rândul străinilor 1 din 100. Cu alte cuvinte, în deceniile următoare populaţia italiană este sortită să îmbătrânească, în timp ce în rândul străinilor va creşte numărul adulţilor la vârsta muncii (astăzi avem un milion de minori)».

 

Şi asfel deja astăzi contribuţia economică a imigraţiei se face simţită mai ales la contribuţiile pentru pensii.

 

Raportul 2015 enumeră și alte aspecte ale imigraţiei care influenţează economia ţării. Primul se referă la PIB-ul produs de 2,3 de milioane de ocupaţi străini: o valoare adăugată de 125 de miliarde, echivalentul a 8,6% din bogăţia naţională.

 

SURSA: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel