Paxlovid, medicamentul anti Covid, a sosit în Italia. Toate detaliile despre acest tratament 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Paxlovid este primul medicament antiviral oral care a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratamentul Covid-19 la adulți, în afara spitalului și cu risc crescut de a dezvolta o boală gravă.

Paxlovid de la Pfizer are două ingrediente active, nirmatrelvir și ritonavir, care se găsesc în două tablete separate. Astăzi încep primele distribuții către regiunile din Italia: 11 mii de tratamente care constituie doar o mică parte din cele 600 de mii care vor fi furnizate în Italia până la finalul lui 2022.

 

Paxlovid Pfizer, prospectul din Italia. Iată câteva informații



1. Pentru ce se utilizează nirmatrelvir?

Nirmatrelvir reduce capacitatea virusului Sars Cov-2 de a se replica în organism.

2. Pentru ce se utilizează ritonavir?

Ritonavir este un medicament care a fost deja utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV, dar este un fel de „amplificator" care prelungește acțiunea nirmatrelvirului.

3. Care sunt indicațiile terapeutice ale lui Paxlovid?

Medicamentul este indicat celor care suferă de Covid, dar care nu au nevoie de oxigen și în același timp prezintă un risc ridicat de agravare.

4. Cum se administrează?

Nirmatrelvir se administrează împreună cu un antiviral, ritonavir. Dacă nu sunt luate împreună, nivelurile de ingredient activ sunt insuficiente pentru a obține efectul terapeutic dorit.

5. Care este doza recomandată?

Este indicată o doză de 300 mg (două comprimate de 150 mg) cu 100 mg de ritonavir (un comprimat de 100 mg) administrată la fiecare 12 ore timp de 5 zile. Paxlovid trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de Covid-19. Finalizarea întregului curs de tratament este esențială, chiar dacă pacientul necesită spitalizare din cauza agravării.

6. Ce se întâmplă dacă uitați să luați un comprimat?

În cazul în care o doză de Paxlovid este uitată în decurs de 8 ore de la ora obișnuită de administrare, aceasta trebuie luată cât mai curând posibil și astfel se reia programul normal de tratament. Dacă trec însă mai mult de 8 ore, nu luați doza omisă și treceți direct la următoarea. Important este să NU iei doza dublă pentru a compensa uitarea.

7. Am o problemă cu rinichii, pot lua Paxlovid?

În caz de insuficiență renală ușoară, doza de Paxlovid este cea tradițională. La cei cu insuficiență renală moderată, doza trebuie redusă. Cei care se află în situații mai severe, cu insuficiență renală severă sau hemodializă în stadiu terminal nu pot lua medicamentul, relatează site-ul italian Il Messagero

Atenție! Aceste detalii sunt pur informative și sunt culese din surse deschise, în cazul de față, din publicația italiană Messagero. În cazul în care aveți nevoie de tratament și doriți să știți cum se administrează pentru dumneavoastră consultați obligatoriu un medic!  

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel