Patriarhul rus face apel la un armistițiu ortodox de Crăciun în Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Patriarhul rus face apel la un armistițiu ortodox de Crăciun în Ucraina / Foto: Captură video youtube
Patriarhul rus face apel la un armistițiu ortodox de Crăciun în Ucraina / Foto: Captură video youtube

Patriarhul Kirill al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a cerut joi ca ambele părți ale războiului din Ucraina să respecte un armistițiu de Crăciun.

Creștinii ortodocși, inclusiv cei care trăiesc în Rusia și Ucraina, sărbătoresc Crăciunul pe 6-7 ianuarie.

"Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Rusiei, fac apel la toate părțile implicate în conflictul intern să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun de la ora 12.00 pe 6 ianuarie până la ora 24.00 pe 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun", a declarat el.

Biserica Ortodoxă Rusă este de departe cea mai mare dintre bisericile din comuniunea ortodoxă răsăriteană, care s-a despărțit de creștinismul occidental în Marea Schismă din 1054. În prezent, are aproximativ 100 de milioane de adepți în Rusia și mai mulți în afara acesteia.

Dar invazia din 24 februarie a Ucrainei a divizat cele mai mari două congregații slave și s-a adăugat la o dispută tot mai mare în cadrul creștinismului ortodox slav care datează de peste o mie de ani, până la rădăcinile Rusiei și Ucrainei.

 

Biserica Ortodoxă Rusă din Rusia a sprijinit ceea ce Kremlinul numește "operațiunea sa militară specială"

 

Președintele Vladimir Putin spune că îi apără pe vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și prezintă acest conflict ca fiind un conflict cu un Occident "absolutist" condus de Statele Unite, care vrea să distrugă Rusia și cultura sa.

Kievul și susținătorii săi occidentali notează că mulți vorbitori de limbă rusă au fugit de invazia rusă, despre care spun că este o acaparare de teren în stil imperial care a dat cel mai mare impuls naționalismului ucrainean din ultimul secol.

Pe măsură ce mulți ucraineni au încercat să se debaraseze de dominația rusă după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Biserica Ortodoxă Kiev a Ucrainei a primit autocefalie de la Constantinopol, care supraveghează majoritatea bisericilor ortodoxe moderne, provocând discordie cu Moscova, care o consideră o uzurpatoare.

După ce creștinismul a ajuns în ținuturile slave în secolele al IX-lea și al X-lea, Kievul a avut propria mitropolie, dar a fost subordonată Bisericii Rusiei în 1685, sub țarul Petru cel Mare, conform news.yahoo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel