Parlamentul reia astăzi dezbaterile la legea bugetului de stat şi la legea asigurărilor sociale pe 2023

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Parlamentul va relua, în această dimineaţă, dezbaterile la legea bugetului de stat şi la legea asigurărilor sociale pe 2023. 

În şedinţa de plen, senatorii şi deputaţii vor discuta pe articole şi vor analiza toate amendamentele depuse, indiferent dacă au fost acceptate sau nu în comisiile de specialitate. Opoziţia a criticat proiectul şi a anunţat, deja, că va vota împotrivă.

Ministrul finanţelor, Adrian Câciu a explicat că vorbim de un buget pentru 2023, echilibrat, realist şi coerent bazat pe principii cum ar fi transparenţa, evitarea risipei banului public sau accelerarea absorbţiei banilor europeni.

„Stimularea creşterii economice, accesarea fondurilor europene şi accelerarea ritmului de absorbţie al acestuia reprezintă măsuri ferme de combatere a risipei banului public, a eficientizării cheltuielilor, a reducerii deficitului bugetar pe orizontul de referinţă şi asigurării securităţii sociale care reprezintă cu toate priorităţi ale construcţiei bugetare pe anul 2023“, a afirmat ministrul Adrian Câciu.

Parlamentul reia astăzi dezbaterile la legea bugetului de stat şi la legea asigurărilor sociale pe 2023

 

Reprezentanţii opoziţiei au afirmat însă că legea bugetului se bazează pe estimări nerealiste ale inflaţiei şi creşterii economice, dar şi ale veniturilor şi cheltuielilor publice. Şi că acest fapt va conduce la creşteri de impozite şi taxe anul viitor. 

„Este un buget peticit, un buget făcut în grabă, un buget votat în grabă. Remarcăm o creştere economică prognozată la o manieră foarte optimistă, remarcăm supra-estimarea veniturilor în special din TVA şi impozitul pe profit, remarcăm o sub-estimare a cheltuielilor, în special cheltuielile cu dobânzile, dar şi cheltuieli cu pensiile. Pe scurt este un buget fără viziune, un buget care nu oferă o dezvoltare sustenabilă României şi pe care USR nu îl va vota“, consideră senatoarea USR Anca Dragu.

Plenul Parlamentului va începe, în această dimineaţă, dezbaterile pe articolele proiectului de lege privind bugetul pentru 2023, urmând a fi analizate din nou şi supuse aprobării şi amendamentele depuse indiferent dacă au primit sau nu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel