Orban: „Codul administrativ, cu dedicaţie pentru liniştea baronimii PSD”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că adoptarea prin OUG a Codului administrativ este dedicată "baronilor" PSD şi reprezintă un „jaf naţional” şi anunţă că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru a-i cere să sesizeze acest act normativ la Curtea Constituţională a României, informează Agerpres.

„Cu numai câteva zile înainte de Congresul PSD, Guvernul Dăncilă a adoptat prin ordonanţă de urgenţă, sfidând voinţa exprimată de români în 26 mai la referendum, un Cod administrativ cu dedicaţie pentru liniştea baronimii PSD-iste. Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate ordonanţe de urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului. Or, Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români, batjocorind voinţa poporului într-un mod nepermis. Codul administrativ, în forma adoptată prin ordonanţă de urgenţă, reprezintă un jaf naţional şi un mod jenant în care actualul prim-ministru îşi face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate. (...) Partidul Naţional Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curţii Constituţionale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte şi nu justifică în niciun fel promovarea prin ordonanţă de urgenţă”, afirmă Orban.

 

Ludovic Orban: „Nişte amatori”

 

El susţine că acest act normativ „pune în pericol patrimoniul comunităţilor locale, permiţând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienţi politici şi nu în interesul public al localităţilor”.

„Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcţia publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz şi la perpetuarea năravurilor unor baroni roşii", spune Orban.

Preşedintele liberalilor subliniază că, în loc să accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivităţii, raportat la indemnizaţii, actualul Guvern a optat pentru o soluţie declarată în două rânduri neconstituţională, care nu oferă nicio garanţie pentru o pensie decentă pentru aleşii locali.

Citește și Klaus Iohannis, MESAJ după mutarea șoc a PSD: Sfidarea românilor e prioritatea zero

„O problemă serioasă şi gravă a României, care ţine de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de nişte cârpaci, nişte amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administraţiei sau îmbunătăţirea calităţii serviciului public către cetăţean. De altfel, proiectul anterior a fost declarat neconstituţional în integralitatea sa de Curtea Constituţională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară şi nu tocmai pe calea ordonanţei de urgenţă", mai arată Ludovic Orban.

Executivul a adoptat în şedinţa de marţi, prin ordonanţă de urgenţă, Codul administrativ.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy