Olanda. Marinar român, mort pe navă după o manevră greșită. Judecător: „A angaja români, o soluție inteligentă, ieftină“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

În aprilie 2018, un marinar român a murit, în urma unei manevre greșite, pe o navă deținut de un armator olandez, în Waalhaven, în Rotterdam. Un director alcompaniei care deține nava, care era la conducerea navei în momentul accidentului, a ajuns în fața instanței și riscă o condamnare penală după tragicul accident. Judecătorul olandez l-a întrebat dacă a fost mai ieftin să angajeze români. 

Procuratura cere 140 de ore de muncă în serviciul social pentru ofițerul responsabil de navă, director al companiei, implicat într-un accident de muncă fatal pe o navă din Rotterdam Waalhaven. În aprilie 2018, un angajat român a rămas blocat între utilaje și ulterior a murit.

Victima, în vârstă de 57 de ani, era ocupată să desprindă o porțiune de scări pe nava Mighty Servant. La acea vreme, suspectul stătea pe o macara, așa-numitul manipulator, când românul s-a blocat între secțiunea scării și catargul macaralei. Potrivit suspectului de 50 de ani, angajatul nu ar fi trebuit să meargă acolo și nu a urmat instrucțiunile. „A apărut brusc acolo. După aceea, am văzut că se întâmplă sub ochii mei”, a afirmat el în fața instanței. 

Justiția afirmă că compania, al cărei suspect este director, nu avea normele de securitate în ordine. De asemenea, instrucțiunile pentru slăbirea firelor de fier ar fi fost neclare. „Inculpatul a fost neglijent”, a concluzionat judecătorul. Potrivit sistemului judiciar, manipulatorul telescopic a fost suprasolicitat. Nu a existat niciun supervizor, iar suspectul ar fi trebuit să fie foarte atent.

„Cu siguranță nu este mai ieftin să angajezi muncitori români. / Scopul nostru a fost întotdeauna să ajutăm oamenii care trăiesc în sărăcie“

 

Directorul a contactat direct familia marinarului român decedat. „Am fost la înmormântare și am făcut un acord financiar cu soția sa. S-au plătit 50.000 de euro. Acesta ar fi fost salariul pe care victima l-ar fi primit până la pensionare“, a mai spus directorul companiei, citează rijnmond.nl. 

Judecătorul se încruntă. „Asta se bazează pe un salariu lunar mai mic de 500 de euro. Faptul că ai angajat români a fost o soluție inteligentă, ieftină. Pot să spun asta?” Suspectul a spus că, cu siguranță, nu este mai ieftin să angajezi muncitori români în acest moment. 

Bărbatul a spus că deține o companie în România: „A început cu o casă pentru copii. Acum avem o fabrică cu 110 angajați. Scopul nostru a fost întotdeauna să ajutăm oamenii care trăiesc în sărăcie” 

Instanța din Rotterdam se va pronunța pe 11 februarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel