Olaf Scholz: „Războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte, potrivit cancelarului federal german Olaf Scholz, informează duminică dpa.

„Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta", a spus liderul german într-un interviu pentru postul american CBS, publicat integral duminică. "Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp”, a adăugat Scholz.

Olaf Scholz a mai recunoscut că a fost o greşeală a ţărilor europene să devină atât de dependente de resursele energetice ruseşti. „Ar fi trebuit să investim peste tot în Europa în infrastructură, ceea ce ne-ar fi oferit posibilitatea de a schimba furnizarea, de la o zi la alta”, a spus el.

„Aceasta este lecţia care a fost învăţată în Europa şi în multe alte locuri, că trebuie să fii pregătit: să fii pregătit pentru situaţii precum aceasta”, a subliniat Scholz.

Întrebat despre cât de mult mai cheltuie încă Germania pe importurile de resurse energetice din Rusia, Olaf Scholz a spus doar că suma s-a redus.

 

Scholz: „Sancțiunile vor fi ridicate doar când Vladimir Putin îşi va accepta eșecul în Ucraina”

 

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei vor fi ridicate doar atunci când președintele rus Vladimir Putin va accepta că planurile sale în Ucraina nu vor avea succes, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

„Toate sancțiunile pe care le-am impus Crimeei sunt încă în vigoare. Toate sancțiunile pe care le-am impus din cauza revoltei iniţiate de ruși în Donbas sunt încă acolo în vigoare. Și același lucru va fi valabil și pentru deciziile luate acum, care sunt mult mai severe”, a spus el, potrivit Rador.

„Există o singură cale de ieșire: ca Putin să accepte că planurile sale în Ucraina nu vor reuși”, a adăugat el marți la conferința de presă de închidere a summitului G7 din Germania.

Statele grupului G7, reunite în summit în Germania, vor să crească şi mai mult presiunea economică împotriva Rusiei.

Un înalt responsabil de la Casa Albă a declarat luni că cele mai puternice țări se gândesc în special la un “mecanism pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc”.

 

„Obiectivul este de a tăia principala sursă de bani noi a lui Putin”

 

Liderii ţărilor G7 (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) sunt ’foarte aproape de un punct în care vor decide să le ceară miniştrilor lor să creeze de urgenţă mecanisme pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc’, a explicat el într-o întâlnire cu presa în marja reuniunii din Alpii Bavarezi, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Un astfel de mecanism, ce rămâne să fie definit, ar viza “serviciile” care sunt legate de exportul de petrol rusesc, a afirmat sursa, care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Ea a recunoscut totuşi că acest proiect ar cere “multă coordonare”, atât între ţări, cât şi cu sectorul privat.

Potrivit AFP, termenul de “servicii” se poate referi mai ales la transportul naval şi la contractele de asigurări pentru încărcăturile de petrol rusesc.

„Obiectivul este de a tăia principala sursă de bani noi a (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a afirmat responsabilul de la Casa Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel