O ţară UE dezbate în Parlament ridicarea unui gard cu sârmă ghimpată. Graniţele, copleşite de migranţi veniţi din Belarus

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Parlamentul lituanian se reuneşte marţi în sesiune plenară pentru a dezbate un proiect de construire a unui gard metalic acoperit cu sârmă ghimpată pentru a opri migranţii care traversează în număr mare frontiera Belarusului cu Lituania, relatează Reuters.

Un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia în ultimele săptămâni, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fost acuzat că a deschis graniţele ţării sale în scopul exercitării de presiuni asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să ridice sancţiunile instituite împotriva regimului său, după contestata sa realegere în funcţie în urmă cu un an.

Dacă proiectul va fi adoptat de parlament, Lituania va construi, pentru 152 milioane de euro, un gard metalic de patru metri înălţime, ce va fi acoperit cu sârmă ghimpată, pe o distanţă de 508 de kilometri, a relatat agenţia de presă Baltic News Service, citând Serviciul naţional de frontieră al Lituaniei.

Parlamentul de la Vilnius va lua în dezbatere de asemenea posibilitatea autorizării armatei de a patrula de-a lungul frontierei cu Belarus şi de a restricţiona temporar posibilitatea depunerii cererilor de azil mai degrabă în locurile special desemnate, cum ar punctele de control la frontieră sau ambasade, decât în orice alt punct de pe teritoriul lituanian.

De la începutul anului, circa 4.026 de migranţi au intrat ilegal în Lituania dinspre Belarus, a indicat într-un comunicat din 3 august Ministerul lituanian de Interne, faţă de numai 74 în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel