O avocată a murit într-o închisoare după 238 de zile de greva foamei. Mai avea doar 30 de kilograme

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

O avocată turcă închisă care era în greva foamei de 238 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa de anul trecut sub acuzaţii de terorism a murit joi seară la un spital din Istanbul, conform firmei de avocatură pentru care lucra.

Condamnată anul trecut la peste 13 ani de închisoare cu privire la ”apartenenţă la o organizaţie teroristă”, Ebru Timtik a intrat în greva foamei în februarie, pentru a cere un nou proces.

Avocata, care se alimenta doar cu apă îndulcită, infuzii şi vitamine în timpul grevei foamei, mai cânărea doar 30 de kilograme când a murit, joi seara, potrivit rudelor sale.

Ebru Timtik avea 42 de ani.

Vineri, ciocniri au avut loc scurt timp între apropiaţi ai avocatei şi poliţie, când mulţimea venită la înmormântare a scandat sloganuri şi lozinci revoluţionare.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi au împins mulţimea cu scutul, potrivit unor reporteri AFP.

„Statul criminal va fi tras la răspundere”, au strigat persoane prezente, după ce au depus flori şi roba lui Ebru Timkit pe mormânt.

 

Moartea avocatei a emoţionat numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile

 

Ciocniri au avut loc şi anterior, când dricul care purta corpul lui Ebru Timtik a plecat de la Consiliul Medicinei Legale de la Istanbul, unde a fost efectuată o autopsie, fără ca familia să fie prezentă.

Moartea avocatei a emoţionat numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile din Turcia, dar şi din Europa.

Consiliul Barourilor Europene (CCBE), alcătuit din barourile din 45 de ţări din Europa, s-a declarat ”în şoc” în urma decesului lui Ebru Timtik.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, CCBE îi cere să ceară ”să se facă tot ceea ce poate pentru a-l salva pe avocatul Aytac Unsal”, care-şi continuă greva foamei, ”de la un sfârşit atât de tragic”.

 

Moartea lui Ebru Timtik evidenţiază ”lacune grave” în sistemul judiciar turc

 

Bruxellesul consideră că moartea lui Ebru Timtik evidenţiază ”lacune grave” în sistemul judiciar turc.

Soarta ”tragică” a avocatei ”ilustrează în mod dureros nevoia urgentă ca autorităţile turce să trateze în mod credibil situaţia drepturilor omului în ţară”, a subliniat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

”Acest deces este o ruşine pentru istoria justiţiei turce”, a declarat vineri, într-un comunicat Baroul de la Istanbul, enumerând încălcările dreptului la un proces echitabil cărora le-au fost victimă Ebru Timtik şi alţi membri ai Asociaţiei Avocaţilor Contemporani.

Prin înlocuirea unor judecători care au dispus eliberarea lor, anunţarea verdictului fără că apărarea să se poată exprima adecvat, procesul a fost întru totul ”nedrept”, şi-a exprimat indignarea Baroul din Istanbul, scrie News.ro.

”Ebru Timtik a fost trimisă la moarte sub ochii noştri”, a reacţionat pe Twitter Sezgin Tanrikulu, un deputat CHP (social-democrat).

Autorităţile turce nu au reacţionat faţă de moartea avocatei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel