Numerarul, cel mai folosit mijloc de plată în Spania. Raportul Băncii Naționale spaniole dezvăluie date importante

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Numerarul, cel mai folosit mijloc de plată în Spania. Raportul Băncii Naționale spaniole dezvăluie date importante. Sursa - Pexels
Numerarul, cel mai folosit mijloc de plată în Spania. Raportul Băncii Naționale spaniole dezvăluie date importante. Sursa - Pexels

Conform unui studiu despre obiceiurile în utilizarea numerarului în 2023, publicat de Banca Spaniei, spaniolii au mereu la ei 43 de euro în bancnote și 6 euro în monede.

74% dintre spaniolii de peste 65 de ani preferă cash și 47% dintre persoanele cu vârsta între 25 și 34 de ani - cardul. 62% dintre cetățeni recunosc că poartă lucrurile esențiale în numerar pentru cheltuielile zilnice, 23% păstrează o sumă pentru acoperirea cheltuielilor și 7% folosesc numerar ca măsură de economisire.

Utilizarea zilnică a numerarului crește pe măsură ce crește vârsta. Doar 8% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, folosește numerar în fiecare zi, față de 77% dintre cei peste 54 de ani. Aproape jumătate dintre cei chestionați folosesc zilnic numerar exclusiv,  în timp ce 17% folosesc ambele și numerar, și card bancar zilnic.

Oamenii de peste 55 de ani și cei cu studii de bază folosesc numerar zilnic într-o măsură mai mare. Cardurile sunt cele mai folosite de cei cu vârsta între 25 și 44 de ani. Utilizarea zilnică este, de asemenea, mai mare la persoanele cu studii superioare.

Scăderile recente ale serviciului Redsys, care servește ca intermediar pentru mai mult de 60 de bănci, instituții de credit și bănci de economii din Spania, pe lângă faptul  că permite tranzacții cu jetoane, conexiuni la fața locului, plăți telefonice, prin e-mail și SMS, a adus în discuție viitorul numerarului, scrie telecinco.es.

 

Viitorul euro digital nu a ajuns încă la cetățeni

 

Deși poate părea o minciună, lipiți de telefoanele mobile așa cum suntem în permanență, numerarul continuă să fie mijlocul de plată pe care cel mai mare procent de oameni îl folosesc zilnic în unitățile fizice din Spania, urmat de carduri și dispozitive mobile.

Evident, vârsta și nivelul de studii sunt factori determinanți în alegerea metodei de plată și a frecvenței de utilizare a acesteia. Șapte din 10 spanioli consideră că utilizarea numerarului în decurs de un an va fi aceeași, deși această percepție variază în funcție de vârstă. Și există un decalaj clar între generații. 39% dintre cei sub 35 de ani consideră că utilizarea de numerar va scădea, spre deosebire de cei peste 64 de ani, dintre care doar 16% consideră că utilizarea numerarului va fi mai mică într-un an.

Nu este o surpriză, dar este o realitate că viitorul euro digital nu a ajuns încă la cetățeni. Gradul de cunoaștere a acestuia este încă relativ scăzut, dar în creștere (aproximativ 20%). Ca și în restul modificărilor legate de bani, predispoziția de utilizare crește pe măsură ce vârsta scade. Printre cei peste 64 de ani se numără cei care resping cel mai mult această posibilitate.

 

Ce se întâmplă în restul lumii

 

Peste 70% dintre companiile din Europa cred că monedele și bancnotele vor dispărea în anul 2030, dar nu este prima dată când se dă o dată profetică fără a fi îndeplinită. Dimpotrivă, unii experți consideră că numerarul nu va dispărea și cred că metodele de plată tradiționale și digitale vor coexista mulți ani. Am văzut deja că în Spania lumea este reticentă, și în Germania, unde peste 50% din tranzacții se fac în numerar.  

Pe de altă parte sunt țări nordice precum Suedia, care a fost prima țară din lume care a emis o bancnotă, lucru care s-a întâmplat în 1661 la Banca Stockholm și poate duce și la sfârșitul banilor fizici. Nu degeaba, utilizarea lor în țară a scăzut în ultimii zece ani de la 39% la 9%. Astfel, țara nordică pare deja să aplice definitiv utilizarea unei monede digitale, numită „e-krona”.

În Norvegia, bancnotele în numerar sunt folosite pentru mai puțin de 5% din tranzacții, iar Danemarca își propune să pună capăt numerarului până în 2030. Țările de Jos, Canada, China, Australia, Japonia și Coreea de Sud par să fi declarat, de asemenea, război numerarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel