Noi scumpiri la orizont: prețul petrolului urcă la maximul ultimilor 7 ani

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Șocul petrolier devastează ţările mai sărace, care se confruntă cu penurii şi proteste în creştere
Șocul petrolier devastează ţările mai sărace, care se confruntă cu penurii şi proteste în creştere

Prețul petrolului a crescut marți cu peste un dolar, atingând maximul ultimilor șapte ani, din cauza îngrijorărilor legate de posibile întreruperi ale aprovizionării, după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, relateaază Reuters.

"Noile tensiuni geopolitice s-au adăugat la semnele continue de înăsprire pe întreaga piață", a declarat analistul ANZ Research într-o notă.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 85 de cenți, sau 1%, la 87,33 dolari pe baril până la ora 05:25 GMT, după ce anterior au atins un maxim de 87,55 dolari, cel mai ridicat nivel din 29 octombrie 2014.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 1,13 dolari, sau 1,4%, față de cotația de vineri, până la un maxim al ultimelor două luni de 84,95 dolari pe baril.

După ce a lansat atacuri cu drone și rachete care au declanșat explozii în camioanele cu combustibil și au ucis trei persoane, mișcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalații, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că își rezervă dreptul de a "răspunde la aceste atacuri teroriste".

Analiștii CommSec au declarat că prețurile petrolului au fost susținute și de temperaturile mai scăzute din emisfera nordică, care au determinat creșterea cererii de combustibili pentru încălzire.

"Previziunile analiștilor se așteaptă ca cererea să depășească oferta în acest an, pe măsură ce lumea se deschide după 2 ani de blocaj și reia o traiectorie mai normală a cererii", a declarat Ash Glover de la CMC Markets.

Este puțin probabil ca echilibrul strâns dintre cerere și ofertă să se relaxeze, au spus analiștii.

Unii producători din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se străduiesc să pompeze la capacitățile permise, din cauza investițiilor insuficiente și a întreruperilor, în cadrul unui acord OPEC+, de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

"Acest lucru ar trebui să continue să sprijine petrolul și să crească discuțiile despre prețuri cu trei cifre", a declarat analistul OANDA Craig Erlam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel