Noi detalii în cazul fetițelor românce otrăvite de tatăl lor în Spania: Bărbatul avea ordin de restricție, dar mama n-a vrut sa le separe de el

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Ies la iveală noi detalii în cazul celor două fetițe românce de 2 și 4 ani, otrăvite de tatăl lor în Spania. 

Autoritățile spaniole investighează uciderea a două fetițe, în vârstă de doi și patru ani, precum și moartea ulterioară a tatălui lor într-o fermă izolată din municipiul Alboloduy, un district al municipiului Gérgal (Almería). Surse din anchetă au confirmat pentru publicația El Pais că evenimentele au avut loc duminică seara într-o fermă izolată, la câțiva kilometri de orice altă reședință sau loc locuit.

Deși ancheta rămâne deschisă, în așteptarea autopsiei care se efectuează celor trei la Institutul de Medicină Legală din Almería, pista pe care merg anchetatorii este aceea că bărbatul și-a otrăvit fiicele înainte de a-și pune capăt propriei vieți. Tatăl fetițelor, în vârstă de 35 de ani, avea în vigoare un ordin de restricție de doi ani împotriva Alinei, fosta sa parteneră în vârstă de 23 de ani și mama minorilor. Următorul termen în procesul de custodie, în care el era acuzat de violență, era 10 aprilie. Mama avea custodia și ambii aveau autoritatea părintească.

Alina s-a dus cu o rudă să ia fetele

 

Publicația spaniolă publică și filmul evenimentelor tragice. Duminică după-amiază, Alina a devenit îngrijorată pentru că fostul ei soț nu aducea fetele. L-a sunat, însă acesta nu a răspuns la telefon. În cele din urmă, între orele nouă și 22:00, ea și-a sunat cumnatul și l-a rugat să meargă cu ea la fostul soț. Când au ajuns la ușă, au bătut din nou și au constatat că înăuntru sună telefonul. Din moment ce nimeni nu a deschis ușa, au dat cu piciorul în ușă și au intrat. Au găsit fetele deja moarte și bărbatul pe moarte.

Era 22.30 când au sunat la ambulanță, însă medicii nu au reușit să-l resusciteze.

Bărbatul avea ordin de restricție

 

Românul avea un ordin de restricție, emis în urmă cu doi ani, care îi interzicea să vină la mai puțin de 500 de metri de ea și de locuință, să comunice cu Alina și niciunul nu a putut lua copiii din Spania fără acordul comun. Femeia a petrecut o perioadă foarte scurtă de timp în iunie 2022 în adăposturi din Granada și Almería.

Cuplul, conform aceleiași surse, a locuit împreună până acum câțiva ani, dar s-au despărțit din cauza diferitelor episoade de violență de gen și ea s-a mutat să locuiască în Abla (Almería), unde a lucrat într-un bar. 

Primarul orașului Abla, Francisco Javier Sánchez, a explicat că fetele vor fi îngropate la voința mamei lor în orașul în care locuiau și unde aceasta s-a odihnit luni în urma celor întâmplate, îngrijite de serviciile sociale municipale.

Abla a declarat trei zile de doliu pentru uciderea fetelor. Cea mai mare dintre ei era deja înscrisă la școala publică Joaquín Tena Sicilia din oraș.

De ce erau fetele cu tatăl lor

 

La două zile de la tragedie, întrebarea este de ce, cu un ordin de restricție pentru violențe sexiste în vigoare, fetele se aflau alături de tatăl lor, într-un loc atât de izolat.

"Faptul că fiicele au fost cu tatăl lor va trebui clarificat", a spus adjunctul delegatului Guvernului, José María Martín.

Potrivit informațiilor de la TSJ din Andaluzia, românca a depus plângere la Tribunalul de Violență împotriva Femeii numărul 1 din Almería, acuzându-și fostul partener de maltratare și amenințări. Procesul trebuia să aibă loc pe 10 aprilie.

Înainte de programarea procesului, instanța a emis un ordin de restricție pentru român, care nu avea voie să se apropie la mai puțin de 500 de metri și a dispus plasarea unei brățări de siguranță presupusului agresor pentru a evita contactul.

"În mai multe rânduri, femeia a refuzat să-și denunțe partenerul și a solicitat ridicarea măsurilor asigurătorii", deși, mai explică în declarație TSJ andaluz, „Instanța a continuat cauza la cererea parchetului” și, de asemenea, „ a inițiat un proces civil privind tutela și custodia minorilor, regimul de vizitare și cuantumul pensiei care ar trebui plătită mamei pentru întreținerea fiicelor", mai scrie sursa citată.

Program de vizitare

 

Autoritatea judiciară a agreat acest regim de vizitare printr-o hotărâre din martie 2023: tatăl putea fi alături de fiicele sale sâmbăta și duminica, între orele 12:00 și 18:00. Pentru a face acest lucru, mama a fost nevoită să-i ducă pe minori la Punctul de Întâlnire a Familiei, de unde au fost preluați de tatăl lor.

Legea cu privire la protecția globală a copiilor și adolescenților împotriva violenței, din 2021, a modificat deja Codul civil astfel încât, dacă judecătorii ar vedea un risc pentru aceștia, ar putea suspenda provizoriu autoritatea părintească, sau vizitele și comunicările, sau custodia. Și, deși aceste hotărâri judecătorești s-au înmulțit treptat, există încă cazuri în care nu apar, așa cum s-a întâmplat în acest caz.

Mama, „în mai multe rânduri”, după cum a explicat TSJ, a cerut ca predarea copiiilor să se facă fără asistența statului. 

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel