Nicolae Ciucă: Românii nu vor fi afectați de modificările aduse ordonanței care plafonează și compensează prețurile la energie

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Premierul Ciucă şi omologul său ucrainean participă la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei: Vicovu de Sus - Krasnoilsk
Premierul Ciucă şi omologul său ucrainean participă la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei: Vicovu de Sus - Krasnoilsk

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Craiova că cetăţenii nu vor fi afectaţi de modificările aduse ordonanţei privind plafonarea preţului la energia electrică, el afirmând că s-a urmărit limitarea risipei de energie.

„Măsurile luate prin ordonanţă au un obiectiv foarte clar: protejarea cetăţenilor şi a economiei. S-a vorbit, s-a dezbătut că românii vor fi afectaţi...Nu este adevărat. Am menţinut preţul pe care-l va plăti fiecare cetăţean, în conformitate cu consumul pe pragurile stabilite prin Ordonanţa 27. Şi al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei/kWh, pe segmentul de consum între 100 şi 300 kWh, a rămas acelaşi, cu specificaţia că în conformitate cu recomandările UE, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kWh. Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificaţia că probabil cei care depăşesc 255 kWh, până la nivelul acela, vor plăti cuantumul de 0,80 lei/kWh. Am păstrat plafonul. S-a înţeles oarecum greşit şi pentru IMM-uri pentru că s-a interpretat că se scade din cuantumul numărului de kWh consumaţi acel procent de 15%. Discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru număr de kWh în comparaţie cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu este vorba de consumul de acum, ci de faptul că, dacă anul trecut au consumat 100 kWh, anul acesta vor fi compensaţi 85 kWh. Adică este o măsură prin care se doreşte limitarea risipei de energie, pentru că altfel se ajunsese să nu mai ţinem cont de cât de mult consumăm, pentru că se compensează de la stat”, a spus Ciucă.

Întrebat dacă face acasă economie la consumul de energie, Ciucă a precizat că şi-a pus şi becuri economice şi panouri solare. 

 

Miniştrii Energiei din UE vor discuta plafonarea preţului gazului 

 

Miniştrii Energiei din UE vor discuta opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, inclusiv o plafonare a preţului gazului şi linii de credit de urgenţă pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei, se arată într-un document consultat de Reuters şi elaborat de Republica Cehă, ţara care asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrii Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

În document, consultat de Reuters, se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii, sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.

De asemenea, miniştrii Energiei din UE vor lua în considerare oferirea urgentă de „un sprijin pan-european, sub forma unei linii de credit” pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei care se confruntă cu apeluri în marjă ridicate.

Duminică, Finlanda şi Suedia au anunţat că intenţionează să ofere garanţii de lichiditate de miliarde de euro companiilor din energie, în contextul preţurilor ridicate.

Orice politici de urgenţă ale UE vor trebui probabil să fie propuse de Comisia Europeană, care în prezent elaborează propunerile.

Conform documentului, miniştrii Energiei din UE vor discuta posibila plafonare a limitelor marjei pe care o pot solicita bursele de energie, şi o suspendare temporară a pieţelor europene de instrumentele financiare derivate pe produse energetice.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european, şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, a afirmat oficialul UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel