Nicolae Ciucă, despre situația din Iran: „Amenințarea, sigur că există”

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Ministrul Nicolae Ciucă a declarat că se pare că pentru situația din Iran se va găsi o soluție diplomatică, iar populația nu trebuie să fie alarmată pentru atacul de marți noapte deoarece este o reacție la un anumit context.

„Relevanța acestei facilități (Scutul de la baza Deveselu, n.r.) iată că este cât se poate de evident. Decizia care s-a luat în urmă cu mai mulți ani astăzi produce efecte și ne dă încredere să participarea României la dezvoltarea acestei componente a sistemului este importantă și a fost o decizie bazată pe o viziune care urma să aibă efecte în timp.

Facilitatea de sprijin și tot ce este în interiorul bazei aparține armatei române, dar tot ce înseamnă elementul specific de luptă aparține armatei americane. Faptul că România găzduiește acest sistem, este de la sine înțeles că nu are o relevanță doar pentru această regiune, ci este destinat pentru întreg spațiul aliat și are elementele de sprijin Turcia, Spania. Este, de asemenea, încă un proiect în dezvoltare în Polonia.

Cred că este important să liniștim opinia publică pentru că tot ce s-a întâmplat azi noapte este o acțiune care s-a întâmplat într-un anumit context și ca răspuns specific pentru o anumită acțiune. Nu vreau să diminuez ceea ce s-a întâmplat, nu vreau să nu recunoaștem că este o situație complicată și ea poate să degenereze. Dar din cele intâmplate după executarea atacului cu rachete în noaptea trecută, pare că situația oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuțiile și găsi o soluție diplomatică.

În ceea ce privește amenințarea, sigur că există, dar tocmai acest lucru trebuie să-l menționăm, că în acest moment pentru un anumit segment, nu trebuie să supralicităm tot ce trebuie să facă această structură (scutul de la Deveselu, n.r.), poate să asigure apărarea anti-rachetă a întregului spațiu aliat pe raza de acțiune care i se cuvine.

Pentru militarii români au fost luate măsurile necesare pentru relocare și au fost oprite pentru moment misiunile și împreună cu partenerii și ceilalți membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice. Se analizează și se continuă monitorizarea situației, astfel încât la nivel instituțional să putem fi în măsură să luăm măsurile care se impun. Vă pot garanta că toate instituțiile care au responsabilități în acest segment sunt la datorie”, a spus Ciucă, la Antena 3.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.28