Nava din România care a lovit mina din Marea Neagră a ajuns în portul Constanța 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Nava din România care a lovit mina din Marea Neagră a ajuns în portul militar Constanța. 

Dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu" (DM-29) a acostat în siguranţă vineri în portul militar Constanţa, după ce joi seară a suferit avarii uşoare în urma exploziei unei mine marine descoperite în Marea Neagră şi care urma să fie neutralizată, fără a se înregistra victime, a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

În perioada următoare, nava urmează să fie reparată într-un şantier naval.

Potrivit SMFN, dragorul maritim s-a deplasat, pe 8 septembrie, în raionul maritim unde se afla, în derivă, o mină marină raportată de nava GSP "Falcon".

"După impactul cu mina marină, produs în noaptea de 8 septembrie, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile din raionul maritim respectiv, echipajul navei a intervenit pentru astuparea găurii de apă şi pentru limitarea efectelor pătrunderii apei de mare în compartimentul avariat. Ulterior, nava militară a executat marşul de întoarcere spre portul militar Constanţa, cu sprijinul remorcherului maritim de intervenţie cu scafandri 'Grozavul' şi al remorcherului maritim 'Viteazu', care au asigurat asistenţă şi cercetare contra minelor", se arată într-un comunicat de presă transmis de SMFN.

Cei 75 de militari ai echipajului navei au ajuns cu bine în portul militar Constanţa.

 

Cum s-a întâmplat accidentul


Conform procedurilor operaţionale pentru aceste intervenţii, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o şalupă specializată în cercetarea şi colectarea de informaţii despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigaţie, în scopul neutralizării acestuia.

"Condiţiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutăţit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălţimea de 1,5 - 2 m). Această situaţie nu a permis lăsarea ambarcaţiunii EOD la apă şi executarea misiunii", se arată în comunicat.

SMFN arată că, deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nava a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagraţia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei), precizează sursa amintită.

După declanşarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina, precizează SMFN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel