Navă de migranţi, scehestrată în Italia. Salvini: "Ultima călătorie! Ciao, Ciao!"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ministrul de interne Matteo Salvini a permis unei ambarcaţiuni caritabile care transporta 30 de migranţi să acosteze vineri într-un port italian, dar a precizat că nava va fi sechestrată şi nu i se va permite să mai plece pe mare, relatează Reuters. 

Migranţii, printre care şi două femei însărcinate, un copil şi patru minori neînsoţiţi, au fost salvaţi de nava Mare Jonio la circa 64 km de distanţă de coasta Libiei, într-un moment în care barca lor gonflabilă se scufunda.

Guvernul italian i-a acuzat în repetate rânduri pe salvatorii voluntari că sunt complici ai traficanţilor de persoane, care încasează mari sume de bani pentru a-i ajuta pe migranţi să ajungă în Europa, iar Salvini le-a interzis intrarea în porturile ţării.

 

Activistă arestată pentru că a ajutat migranţi

 

ONG-urile neagă acuzaţiile, dar cele mai multe dintre ele nu mai navighează în zona centrală a Mediteranei, din cauza poziţiei inflexibile a guvernului italian şi a investigaţiilor dispuse de magistraţi.

Citeşte şi: Zeci de cadavre în marea Mediterană. Operaţiune de recuperare a scafandrilor

Totuşi, Mare Jonio, care este operată de organizaţia caritabilă italiană Mediterranea, a sfidat până acum aceste presiuni şi a fost arestată pentru scurtă vreme în martie la Lampedusa, după ce a adus la ţărm zeci de migranţi.

 

Matteo Salvini: "Ciao, Ciao!"

 

Matteo Salvini a declarat joi că nu i se va permite să acosteze cu noul grup de migranţi salvaţi, dar şi-a schimbat abordarea vineri, după ce i s-a spus că nava va fi sechestrată.

"Ultima călătorie pentru navă... Mare Jonio. Blocată şi sechestrată. La revedere", a postat Salvini pe Twitter.

 

Şeful misiunii de pe ambarcaţiune, Beppe Caccia, a declarat că poliţia a urcat pe navă, dar nu i-a comunicat unde intenţionează să o reţină. El a negat că ar fi comis vreo ilegalitate şi nu s-a lăsat intimidat de ameninţarea unei acţiuni legale. 

Citeşte şi: Salvini: Ambarcațiunile cu migranți, pline de teroriști

"Am acţionat cu deplina respectare a legii", a spus Caccia într-un mesaj video postat pe site-ul ziarului La Repubblica. "Zâmbetele copiilor pe care i-am salvat ieri vor face ca orice probleme legale să merite", a adăugat el.

 

Numărul migranţilor în Italia, mai mic de când a venit Salvini la putere

 

ONG-urile susţin că din cauza politicii închiderii porturilor misiunile lor sunt mult mai periculoase, foarte puţine organizaţii caritabile încercând să mai salveze oameni.

Numărul de migranţi ajunşi în Italia după ce Salvini a venit la putere în iunie anul trecut a scăzut spectaculos, fiind de doar 873 de migranţi în acest an, în scădere cu 91% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018 şi cu 98% faţă de 2017.

Citeşte şi: Italia. ROMÂNII PROTESTEAZĂ împotriva lui Salvini (FOTO)

În mod neobişnuit, marina italiană a participat şi ea la o misiune de salvare joi, salvând 36 de migranţi dintr-o ambarcaţiune care se scufunda în largul coastelor Libiei. Ei au fost aduşi vineri în Sicilia, după ce Franţa, Malta, Luxemburg şi Germania au acceptat să-i primească.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel