Natalia Intotero, întâlnire cu românii din Marea Britanie

Alexandra Steoleaca |
Data actualizării: | Data publicării:

Natalia Intotero s-a întâlnit cu mai mulți români din Marea Britanie. Printre aceștia se numără și un român din Oldham care a devenit un sprijin pentru rromi originari din România. 

Fie că lucrează în construcții, IT, imobiliare, sănătate sau servicii, românii din Marea Britanie sunt o comunitate valoroasă, bine integrată și demnă de respect. Peste 400.000 de conaționali sunt înregistrați în Regatul Unit, iar dintre ei, 140.000 locuiesc în zona de competență a Consulatului General al României la Manchester.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a dorit să cunoască și această comunitate din diaspora românească și și-a început aici vizita de lucru în Marea Britanie, alături de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Autorității Electorale Permanente și de Consului general al României la Manchester, Andreea Berechet.

La Universitatea din Manchester studiază aproximativ 500 de români. Sunt foarte bine pregătiți și apreciați în mediul academic britanic. Mai mult, unul dintre ei a primit recent recunoaștere și laude internaționale și un premiu foarte important. Este vorba despre Ștefan Pricopie, câștigător al Global Undergraduate Awards 2019, cunoscut ca Premiul Nobel Junior, la secțiunea Economie. Studentul român a impresionat cu o teză despre învățământul public și fenomenul de migrație a creierelor ("brain drain"). Despre el, dar și despre ceilalți membri ai comunității românești, Natalia-Elena Intotero a stat de vorbă cu Abid Latif Chohan, Lordul primar al orașului Manchester.

 

Încercarea de a îi determina pe români să se întoarcă

 

Ministrul i-a descris pe scurt diaspora românească și comunitățile istorice, a vorbit despre proiectele prin care MRP îi ajută pe românii plecați departe de țară să nu își piardă identitatea națională, dar și despre dorința Guvernului de a-i convinge pe cât mai mulți dintre ei să se întoarcă în România.

Natalia-Elena Intotero l-a felicitat pe Lordul primar Abid Latif Chohan pentru că este un model de reușită pentru imigranții din Marea Britanie și a dovedit că prin muncă, ambiție și pregătire orice străin din Regatul Unit poate realiza orice își propune. Acesta este și mesajul ministrului către românii de pretutindeni, nu doar din Marea Britanie: să își păstreze identitatea națională, dar și să se adapteze la țara gazdă și să se implice cât mai mult în viața societății.

Totodată, Natalia-Elena Intotero l-a rugat pe Lordul primar să îi îndemne și să îi sprijine pe cetățenii români să ceară neîntârziat noul statut de rezidență („settled status" sau „pre-settled status") în contextul Brexit.

Ministrul pentru românii de pretutindeni și-a dorit apoi să îi viziteze pe românii din Oldham, oraș unde există și o comunitate de rromi care are parte de ajutor de la autoritățile locale. Oamenii primesc locuri de muncă și fac cursuri gratuite de limba engleză pentru a se integra cât mai bine. Au parte și de un aliat de suflet în persoana unui român, Alexandru Vasile, iar ministrul Natalia-Elena Intotero i-a mulțumit și l-a felicitat pentru implicare și dăruire. Alexandru, care lucrează alături de consiliul local din Oldham, i-a spus ministrului că românii din comunitate au nevoie de materiale didactice, în special manuale pentru clasa I, și că există interes pentru aplicațiile de învățare a limbii române.

A urmat un dialog cu românii din Manchester, la sediul Consulatului General al României. Subiectele de interes au fost finanțările acordate de MRP; votul în străinătate, Brexit și măsurile de reîntoarcere acasă luate de Guvernul României.

Vizita în Marea Britanie va continua la Birmingham și Londra, unde ministrul va avea o serie de întâlniri constructive cu oficiali locali și, mai ales, cu românii stabiliți în aceste importante orașe britanice, se arată într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel