NASA: Perseverance, pregătită de lansare către Marte

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

A treia misiune către Marte este gata să se lanseze azi, la ora locala 7:50, ora României 14:50, de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, cu o fereastră de decolare de aproximativ două ore.

Cel mai recent rover Mars 2020, Perseverance, cel mai puternic și inteligent vehicul de explorare spațială din istoria NASA, este deja pe placa de lansare și este gata să se îndrepte spre Marte, cuplat la o rachetă Atlas V, cu un elicopter la bord - Ingenuity, în măsura în care condițiile meteo actuale sunt extrem de favorabile pentru lansare, cu o șanse de 80%, anunță site-ul space.com.

Ingenuity, micul elicopter care este depozitat in burta roverului, este gata pentru a fi lansat la teste de zbor. Situație interesantă întrucât acesta nu a zburat niciodată pe altă planetă, iar atmosfera lui Marte este foarte diferită de cea a Pământului. Așteptările sunt mari de la Ingenuity, care, daca va reuși să zboare în atmosfera de pe Planeta Roșie, va însemna un pas imens în explorarea viitoare a planetelor.

După ce a va fi pus pe orbită, roverul va călători peste 500 de milioane de kilometri pentru a ateriza pe Planeta Roșie, cu obiectivul de a găsi semne ale vieții microbiene și de a colectarea de mostre de sol și roci marțiene pe care o viitoare misiune le va aduce înapoi pe planeta noastră.

Locul de aterizare va fi craterul Jezero, un loc care, potrivit cercetărilor anterioare, are un mare potențial de a se găsi urme ale vieții trecute. Nava spațială va petrece aproape doi ani explorând o deltă străveche, în care, cândva, între 3.000 și 4.000 de milioane de ani în urmă, a curs un râu. Perseverance este încărcată cu 23 de camere, majoritatea dispozitive color, capabile să surprindă imagini video HD și panorame 3D.

Aterizarea promite să fie istorică, deoarece pentru prima dată ar putea fi înregistrată cu o imagine și un sunet clar, datorită numărului mare de camere de înregistrare și a două microfoane pe care le încorporează Perseverance.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel